PROBLEM GRAĐANA: DIVLJE DEPONIJE NA NOVIM LOKACIJAMA!

Divlje deponije niču na sve više lokacija u gradu, a u posljednje vrijeme ovaj problem posebno je izražen u naseljima Lauš, Lazarevo i Priječani.

Stari namještaj, gume, staklo, te razni otpad pored kontejnera svjedoče o nesavjesnom ponašanju pojedinaca koji stvaraju ove deponije. U Savjetu mjesne zajednice Priječani kažu da je ovom problemu teško stati u kraj.

– Ovaj problem je najizraženiji u donjem dijelu Priječana gdje nema kuća, pa tako mnogi sebi daju za pravo da odlažu otpad na tom mjestu. Često se desi da u sumrak neko doveze otpad i zatrpa taj prostor – rekao je član Savjeta mjesne zajednice Priječani Mladen Novaković.

On je dodao da su tražili postavljanje video-nadzora kako bi nesavjesni pojedinci bili kažnjeni, ali zbog nedostatka novca, ta ideja nije realizovana.

U preduzeću “Čistoća” kažu da uprkos tome što su postavljeni kontejneri sa natpisima i smjernicama kako pravilno odlagati smeće, nivo savjesnog ponašanja još nije kakav bi trebalo da bude.

– Nadam se da će se vremenom pristup pojedinaca prema ovom problemu promijeniti. Divlje deponije najčešće uklanjamo  u naseljima Lauš, Lazarevo i Priječani, tu je uglavnom najproblematičnije – rekao je direktor “Čistoće” Milan Plavšić.

U Gradskoj upravi istakli su da ovo predstavlja ruglo i da im građani često prijavljuju gdje se nalaze divlje deponije.

– Nemarno odlaganje smeća predstavlja ružnu sliku našeg grada, koju mi pokušavamo da mijenjamo. Nažalost, situacija je nekad katastrofalna, postavili smo nedavno mnogo novih kontejnera kako bismo ovaj problem donekle sanirali – rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

On je dodao da se nepravilno odlaganje smeća može prijaviti i putem aplikacije “Građanska patrola”.

– Tokom protekle sedmice, građani su putem “Građanske patrole” najviše prijavljivali nepropisno odlaganje otpada i nepropisno parkiranje. U ulici Ranka Šipke je evidentirana manja deponija, te je “Čistoći” naloženo uklanjanje otpada što je i učinjeno. Nepropisno odlaganje otpada prijavljeno je i u ulicama Trive Amelice, Vidovdanskoj i Koste Jarića – istakli su iz Gradske uprave.

Kazne zbog nesavjesnog odlaganja i paljenja smeća za fizička lica su od 100 do 1.000 KM, dok je za pravno lice predviđena kazna od 500 do 7.000, a kazna za odgovorno lice od 200 do 1.800 KM.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da prijave o nepravilnom odlaganju smeća gotovo svakodnevno stižu.

– Građani nažalost rijetko prijavljuju pojedince koji  nepravilno odlažu otpad, uglavnom se prijave odnose samo na smeće – kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 sata dnevno, a po zaprimljenoj prijavi, zaposleni u Odjeljenju komunalne policije intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti. Na nesavjesno ponašanje pojedinaca požalila se i studentkinja Milica Berić koja smatra da nemarnost pojedinaca treba kazniti.

– Treba prijavljivati i kažnjavati one koji tako postupaju – rekla je Berićeva.

Kontejneri

Početkom prošlog mjeseca nabavljeno je više od 230 kontejnera, koji su raspoređeni na gradskom području.

– Kontejneri su nabavljeni u okviru projekta grada, “Čistoće” i Fonda za zaštitu životne sredine, vrijednog više od 200.000 KM – saopštili su iz Gradske uprave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79