Problem za Banjaluku: Dom zdravlja će u narednih 10 godina izgubiti 50 doktora

Dom zdravlja Banjaluka će u narednih deset godina ostati bez 50 doktora, zbog odlaska u penziju.

Iako se radi o zabrinjavajućem podatku, ovo pitanje nije privuklo posebnu pažnju odbornika na jučerašnjem zasjedanju Skupštine grada.

Ovaj problem, koji predstoji Domu zdravlja, naglasila je direktorka ove ustanove Nevena Todorović tokom sjednice, na kojoj su teme, između ostalih, bile i izvještaj o radu ove ustanove za prošlu godinu i program rada za 2021.

“U programu rada Doma zdravlja smo naveli da u narednih 10 godina odlazi 50 doktora u penziju, što je vrlo zabrinjavajuća činjenica. To je prirodni odliv radne snage, ali mi zbog toga gubimo 50 doktora, što je izuzetno veliki broj. Planiramo u narednom periodu da održimo sastanak s gradonačelnikom i napravimo plan kako i na koji način da se nadomjesti ovaj odlazak kolega u penziju”, naglasila je Todorovićeva.

Kazala je da je o ovom pitanju već razgovarala s ministrom zdravlja RS, dekanom Medicinskog fakulteta i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

“Za školovanje jednog doktora porodične medicine treba najmanje četiri godine specijalizacije i najmanje dvije godine radnog iskustva u ambulanti. Osim toga, problem zdravstvenih ustanova, ne samo naše, već svih u RS je kada kolege odu na specijalizaciju. Tada moramo primiti zamjenu, tako da u principu imamo dva troška, jer moramo isplatiti dvije plate. To je teško finansijski ispoštovati i često se kolege direktori ne odlučuju da doktore šalju na specijalizaciju”, kazala je ona. Za ovo pitanje odbornici nisu pokazali interes. Diskusija je više išla u pravcu da li će Banjaluka dobiti gradsku bolnicu. Osim toga, bilo je i pojedinačnih prijedloga da se posebna pažnja posveti preventivnim pregledima građana, poveća broj komercijalnih usluga Doma zdravlja, koje bi bile izvor prihoda ovoj ustanovi i slično.

Jedini izuzetak je bio odbornik SDS Aleksandar Petković, koji se djelimično dotakao ove problematike. On je pitao rukovodstvo Doma zdravlja da li imaju dovoljno medicinskih radnika, jer je, kako je naveo, primjetan odlazak doktora u druge države zbog boljih primanja.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je u jednom od svojih obraćanja odbornicima rekao da će se rješavanju problema odlaska velikog broja doktora u penziju morati posvetiti posebna pažnja.

Nevena Todorović je rekla da će u dogovoru s gradonačelnikom i resornim odjeljenjem odlučiti koja će biti dalja namjena objekta stare ambulante na Petrićevcu.

“Mještani Petrićevca su u novembru prošle godine dobili novu ambulantu. Nakon iseljenja smo staru ambulantu jedno vrijeme koristili kao ARI ambulantu, i to u vrijeme kada je pandemija bila u najvećem jeku”, navela je Todorovićeva. Kazala je da je na Skupštini pomenuto pitanje smeća, koje se nakupilo oko tog objekta, te da će provjeriti o čemu se tačno radi.

“Objekat smo napustili i postoji mogućnost da je neko ostavio smeće, ali to nismo primjetili, jer osoblje nije tu stalo prisutno”, kazala je direktorka Doma zdravlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79