Problemi pacijenata u KS: Čujem da „zakidanje“ terapije nije slučajno i da nije zbog nemara

Građani Kantona Sarajevo i dalje se suočavaju sa problemima prilikom produženja terapije. Kažu kako svaki mjesec proživljavaju isto – moraju zvati kako bi medicinsko osoblje “napomenuli” za terapiju.

– Nisam jedini koga su pomjeranjem datuma uspjeli “zakinuti” za čitav mjesec. Pogotovo ako se radi o lijekovima kao što je “Trulicity” koji je veoma skup, košta oko 200 KM, a kojeg uzimaju pacijenti sa dijabetesom. Čujem da to nije slučajno i da nije zbog nemara, nego da se tako korisnici potkradaju i da je neko zaradio bogatstvo prodajom tih “višaka” na crnom tržištu – kaže Damir Nikšić iz Sarajeva.

Dodaje kako mu je nevjerovatno da mu je početna terapija počinjala petog u mjesecu, a da je sada pomjerena na 28. dan u mjesecu.

– Znači, meni je malo pomalo jedan mjesec “zakinut”. Posljednju terapiju lijeka Trulicity nisam mogao ni podići jer mi se mandat kao zastupniku u prošlom sazivu Skupštine KS završio na pola mjeseca, izgubio sam zdravstveno osiguranje, a lijek je nekom drugom otišao. Čudne se stvari dešavaju i mislim da to nije samo nehat. Postoje primjeri da su pacijenti sasvim slučajno otkrili da im je lijek zaveden u karton kao obavezna terapija, ali da ga nikada nisu uzimali.

Da ne govorim što ih svaki mjesec moramo napominjati za terapiju umjesto da hroničnim bolesnicima to automatski bude urađeno u narednih 10 ili 15 mjeseci. Kad se u domu zdravlja požalim, odgovore mi da je to do jedne ambulante, a da je sa ostalima sve uredu. To ne može biti opravdanje, zar ne bismo trebali imati uređen sistem u svim domovima zdravlja, svim ambulantama – istakao je Nikšić i pozvao nadležne inspekcije da obrate pažnju na učestale žalbe građana KS.

No iz Kantonalne zdravstvene inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kažu kako u 2023. godini nisu imali prijava građana / pacijenata u vezi s produžavanjem terapije u JU Dom zdravlja.

– Nadležna inspekcija je tokom 2022. i 2023. godine vršila redovne inspekcijske nadzore u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, te je naloženo da se kroz razgovor s pacijentom i / ili pregledom pacijenta vrši nadziranje efikasnosti terapije kod hroničnih pacijenata. Potom da se vrši monitoring efikasnosti medicinskog tretmana, kao i periodično reevaluiranje hronične terapije pregledom pacijenta u ambulanti i/ili uvidom u laboratorijske nalaze i / ili upućivanje specijalisti, prema stručnoj procjeni, temeljem Zakona o liječništvu – navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Pitali smo i JU Dom zdravlja KS – da li su upoznati i šta će poduzeti kako bi pacijentima olakšali produžavanje i podizanje terapije, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili, piše portal Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79