Foto: FENA
Problemi s glasanjem pacijenata: Bolnice ne dostavljaju spiskove, mnogi građani bez prava glasa

Problemi s glasanjem pacijenata: Bolnice ne dostavljaju spiskove, mnogi građani bez prava glasa


Pacijenti u bh. bolnicama glasaju putem mobilnih timova, a pravo na glasanje imaju osobe koje su prethodno navedene na dostavljenim spiskovima.

KCUS i UKC RS su dostavili te spiskove CIK-u, dok ostale bolnice još uvijek nisu reagovale. Međutim, ako neko bude hospitaliziran nekoliko dana prije izbora ili na sam izborni dan, izgubit će pravo glasa, jer mobilni timovi posjećuju isključivo pacijente sa ranije dostavljenih spiskova.

Ulazimo u posljednju sedmicu predizborne kampanje pred lokalne izbore u BiH, koji će se održati u nedjelju, 6. oktobra. Već je jasno da svi birači s pravom glasa neće imati priliku da glasaju, iako im to pravo pripada. Ovaj problem posebno pogađa osobe hospitalizirane u bolničkim ustanovama širom BiH, iz kojih spiskovi pacijenata nisu dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji u propisanom roku, koji je istekao otprilike mjesec dana prije izbora. Spiskovi za glasanje mobilnih timova već su sastavljeni oko 20. septembra, što znači da kasnije hospitalizirani pacijenti neće moći glasati.

Glasanje putem mobilnih timova

Bolničke ustanove su dužne otprilike mjesec dana prije izbora dostaviti imena i podatke pacijenata koji će na dan izbora biti hospitalizirani u nekoj od bolnica u BiH. Komisija na osnovu tih spiskova, kao i podataka iz drugih ustanova poput kazneno-popravnih zavoda, organizuje formiranje mobilnih timova. Ovi timovi omogućavaju glasanje osobama koje zbog specifičnih okolnosti ne mogu lično doći na biračko mjesto i obaviti svoju građansku dužnost.

I u ranijim izbornim ciklusima bilo je slučajeva kada su birači neposredno prije izbora ili na sam dan izbora hospitalizirani. Senada M. iz Bihaća ispričala je svoje iskustvo kada je dva dana prije općih izbora bila upućena na liječenje u KCUS.

Njen suprug je tada kontaktirao Gradsku izbornu komisiju i CIKBiH kako bi ih obavijestio o situaciji, ali je dobio odgovor da u tako kratkom roku nije moguće provjeriti sve podatke niti organizirati dostavljanje glasačkog materijala za njegovu suprugu.

Neke bolnice čak ne dostavljaju spiskove pacijenata za koje je poznato da će biti na liječenju tokom izbora, što znači da određeni broj glasača u BiH ne može iskoristiti svoje biračko pravo.

CIK BiH još uvijek nema rješenje za ovaj problem, jer trenutni kapaciteti ne omogućavaju obavljanje svih potrebnih provjera i organizaciju mobilnih timova za one glasače koji zbog zdravstvenih razloga budu hospitalizirani neposredno prije ili na sam dan izbora.

KCUS i UKC RS dostavili spiskove, bolnice u Zenici, Tuzli, Bihaću i Mostaru bez odgovora

Mobilni tim za glasanje sastoji se od predsjednika i dva člana, a predsjednik je odgovoran za organizaciju i zakonitost rada tima. Ove godine, kao i prethodnih, pacijenti smješteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na dan izbora moći će glasati putem mobilnih timova.

Iz KCUS-a su rekli da redovno sarađuju s CIK-om u organizaciji glasanja za pacijente na općim i lokalnim izborima, uključujući i one koji će se održati 6. oktobra. “Pacijenti koji izraze želju za glasanje moći će to učiniti putem mobilnih timova. Iako još ne znamo tačan broj pacijenata koji će glasati, s obzirom na svakodnevne promjene u broju hospitaliziranih, precizniji podaci bit će dostupni nekoliko dana prije izbora,” kazali su iz KCUS-a.

Do sada, kako navode iz KCUS-a, nisu imali pritužbi od pacijenata vezanih za ostvarivanje biračkog prava, a ukoliko bi bilo žalbi, iste bi bile proslijeđene CIK-u. “KCUS će, kao i uvijek, poduzeti sve potrebne korake kako bi omogućio pacijentima da ostvare svoje biračko pravo na predstojećim izborima,” dodali su.

Slično je i u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, gdje je također organizovano glasanje za hospitalizirane pacijente. “Svi pacijenti koji žele glasati to mogu učiniti, a do sada nismo imali primjedbi u vezi s tim. Gradska izborna komisija nas je već kontaktirala i dostavili smo im podatke o punoljetnim pacijentima koji će biti u našoj ustanovi na dan izbora,” naveli su iz UKC RS.

S druge strane, bolnice u Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću još nisu odgovorile na upite o organizaciji glasanja za hospitalizirane pacijente. Uprkos tome što kapaciteti ovih bolnica broje stotine kreveta, ostaje nejasno hoće li pacijenti u ovim ustanovama imati priliku glasati.

Poseban problem predstavlja i činjenica da ne postoji mehanizam odgovornosti za bolničke ustanove koje ne omoguće glasanje pacijentima, posebno onima za koje se unaprijed zna da će na dan izbora biti hospitalizirani.

Iz Opće bolnice “Dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu nisu dali pisani odgovor na upit, ali su telefonski izjavili da pacijenti smješteni u bolnici na dan izbora ne glasaju, jer ne mogu unaprijed dostaviti tačan spisak pacijenata, što je zahtjev CIK-a.

Ko ima pravo na pomoć prilikom glasanja i ko može pomoći

Prema informacijama iz CIK-a, osim hospitaliziranih koji glasaju putem mobilnih timova, određene kategorije birača također imaju pravo na pomoć druge osobe tokom glasanja. Ova mogućnost se odnosi na birače koji su slijepi, nepismeni ili osobe s invaliditetom, a pomoć im pruža osoba po njihovom izboru, o čemu se vodi posebna evidencija.

Članom 5.19 Izbornog zakona BiH propisano je da slijepi, nepismeni ili invalidi mogu dobiti pomoć druge osobe pri potpisivanju i glasanju, uz odobrenje predsjednika biračkog odbora. Međutim, ta osoba ne smije biti član biračkog odbora, akreditirani posmatrač ili politički predstavnik. Također, jedna osoba može pomagati samo jednom biraču tokom dana izbora.

U PDL obrazac unose se podaci o biraču i osobi koja pomaže, uključujući ime, prezime, identifikacione podatke, te vrsta pomoći koja se pruža. Ako je potrebna pomoć zbog invaliditeta ili nepismenosti, birač mora imati odgovarajući dokaz, poput uvjerenja nadležne ustanove ili članske iskaznice.

Predsjednik biračkog odbora može, izuzetno, bez dokaza odobriti pomoć biraču ako je očigledno da on nije u stanju glasati samostalno. Za nepismene, dokaz može biti oznaka “XX” na dokumentu, dok se invalidnim osobama koje ne mogu pristupiti biračkom mjestu omogućava glasanje ispred biračkog mjesta uz pomoć druge osobe.

CIK također naglašava da je izborna komisija u svakom gradu ili općini dužna, kad god je moguće, odrediti biračka mjesta koja će biti pristupačna svim biračima kako bi se izbjegle posebne procedure glasanja van biračkog mjesta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija