Problemi sa turbinom: Kad turbo punjač postaje muzičar

Ahilova peta motora sa turbo punjačem su elementi sistema za ubrizgavanje vazduha. Neuspjeh jedne ili druge njegove komponente dovodi do velikih problema za cijelu pogonsku jedinicu.

Šta vam govori zvuk turbine ispod haube?

Turbo punjenje većine savremenih putničkih automobila dizajnirano je tako da ga ljudi u putničkom prostoru ne mogu čuti. A ako turbina „progovori“, svaki normalan vlasnik automobila sigurno će biti na oprezu i posumnjati da nešto nije u redu sa motorom. Da li uvijek kada čujete “muziku” iz vaše turbine treba što prije da požurite u specijalizovani servis? Zapravo, ne uvijek.

Najbezazleniji razlog za pojavu takvih zvukova tokom rada ove jedinice dešava se u automobilima sa prilično ozbiljnom kilometražom. Vremenom se postepeno na unutrašnjim površinama turbine talože čestice koje nisu izgorele u cilindrima. I u njima vazduh počinje tiho i “duboko” da zviždi. Srećom, ovaj zvučni efekat ne utiče ni na šta, a sa takvom „audio sekvencom“ možete bezbjedno dalje upravljati automobilom.

Ali mnogo češće se zvižduk pojavljuje zbog smanjenja pritiska u sistemu turbine. U ovom slučaju pričamo o gubitku vazduha unutar sistema kroz rupe. Glavni uzrok pojave rupa su mehanička oštećenja turbine ili kućišta interkulera (međuhladnjaka).

Takođe, male su šanse da ste nekad vozili neki automobil sa turbo punjačem a da niste imali slučaj da vam pukne crijevo interkulera. Šištanje i zavijanje koje tada možete čuti može ozbiljno da vas uplaši ali vjerujte nam na riječ, pucanje tog crijeva je svakako najlakše i najpovoljnije riješiti u odnosu na bilo kakav problem sa samim turbom.

Kvar interkulera je posebno problematičan, jer se on obično nalazi direktno iza rešetke hladnjaka i preuzima sve „udarce sudbine“ od letećeg kamenja i drugih stvari na putu. Nepristupačnost tog dela otežava podrobniju proveru ispravnosti komponente.

Do smanjenja pritiska može doći i tokom iznenadnog „hladnog tuširanja“ turbine, na primjer tokom vožnje kroz posebno duboku lokvu a vi nemate “šus pleh” koji bi vas zaštitio od prodora hladne vode u motorni prostor. Oštro i naglo hlađenje usijanog kućišta turbine bez ikakvih problema može dovesti do pojave pukotina u njemu.

Kao rezultat smanjenja pritiska sistema, potrošnja goriva počinje da se povećava, snaga se smanjuje, „padovi“ se pojavljuju tokom ubrzanja, “dimne zavese” i slične posljedice stvaranja nekvalitetne smjese vazduha i goriva su neizbežni u ovom slučaju.

Strani predmeti nataloženi na radnom kolu izazivaju dugotrajno zviždanje. Imajte na umu da ovaj zvižduk obično ne traje dugo – strano telo, po pravilu, brzo uništi kompresor. I, konačno, upotreba začepljenog (zbog neblagovremene zamene) vazdušnog filtera dovodi do zviždanja turbine. Ovo stvara povećani otpor protoku vazduha na usisnom dijelu i kompresor počinje da „pjeva“.

Sličan zvučni efekat se ponekad primjećuje sa smanjenjem protoka na izlazu iz izduvnog sistema. Kada je katalizator ili filter za čestice začepljen, takođe nastaje povećani otpor – za gasove koji izlaze iz motora. Ovdje vrijedi napomenuti da će sa povećanim otporom protoku gasova, bilo na ulazu ili na izlazu iz motora, vozač sigurno osjetiti bar ozbiljan pad njegove snage.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da ako turbina zviždi i istovremeno se ne primjeti ništa kriminalno u ponašanju automobila, sasvim je moguće voziti sa takvom zvučnom pratnjom bez obraćanja pažnje na to. S druge strane, ako uz pomenuti zvuk još postoje i neki neprijatni simptomi u ponašanju motora, “zvižduk” je dobar razlog za puzanje do najbliže servisne stanice prenosi Autorepublika


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79