Problemi u Bužimu: Radnici bez plata, smeće se gomila

Zbog ekonomskih teškoća u kojima se nalazi Javno komunalno preduzeće “Komb” iz Bužima u pitanje je dovedeno pružanje osnovnih komunalnih usluga koje pruža ova firma, prije svega odvoza smeća i vodosnabdijevanja.

Zbog toga se posljednjih nekoliko dana u ovoj lokalnoj zajednici mogu vidjeti kontejneri prepuni smeća koje niko ne odvozi, što građanima stvara velike probleme.

Inače, ovo preduzeće je zbog akumuliranih dugovanja koja su dostigla iznos od oko 460.000 maraka došlo u nezavidnu situaciju te im je krajem prošle godine blokiran račun.

Radnicima duguju već 10 plata, a sa računa preduzeća se neprestano skidaju sredstva kojima se, po osnovu sudskih presuda, isplaćuju dugovanja prema dobavljačima i komitentima. Sve je to uslovilo nezadovoljstvo zaposlenih koji odbijaju radne zadatke, kao i probleme u vodosnabdijevanju zbog neplaćenih računa za utrošenu električnu energiju te su u posljednje vrijeme prisutne restrikcije.

Prema riječima Nezira Tahića, predstavnika radnika, preduzeće je u ovakav položaj došlo zbog dugogodišnjeg slabog upravljanja i političkih razmirica.

“O tome koliko vode računa o preduzeću govori i to da za nas u ovogodišnjem budžetu nisu planirali niti jednu marku”, kaže Tahić.

Opozicija u Općinskom vijeću Bužim je zbog nastalih problema zatražila održavanje hitne sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o ovome problemu.

“Svjedoci smo ovih dana da preduzeće ne funkcionira, da je odvoz smeća u potpunosti stao, da aktuelna većina u Vijeću, koju čine SDA i SDP, a koji su preuzeli odgovornost za sve javne ustanove i preduzeća, pokazuje svoju nemoć u ovih sedam mjeseci otkako su formirali parlamentarnu većinu. Rezultat njihovog vladanja je da niti jedno preduzeće i ustanova nemaju direktora, već su imenovani vršioci dužnosti i to pokazuje koliko su ozbiljni te koliko im je stalo do preduzeća i ustanova kojima su osnivač”, navodi se u saopćenju.

Inače, radnici smatraju da se problemi mogu riješiti kroz kreditno zaduženje kojim bi se isplatila dugovanja, te se protive prijedlogu da preduzeće ode u stečaj. “U mom dosadašnjem mandatu isplaćeno je 450.000 maraka komunalnom preduzeću za pružanje usluga. Istina je da je prošle godine planiran grant od 200.000 maraka, ali zbog ekonomskih teškoća usljed pandemije virusa korona bili smo u mogućnosti da isplatimo svega 55.000. U narednom periodu sigurno je da ćemo pokušati pronaći odgovarajuće rješenje”, kaže Mersudin Nanić, načelnik općine Bužim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79