Problemi za osobe na američkoj crnoj listi tek počinju!

Problemi za osobe na američkoj crnoj listi tek počinju!


Nedavno nametnute američke sankcije stvorile su složenu situaciju za političare i državne službenike Bosne i Hercegovine koji se nalaze na crnoj listi Ministarstva finansija SAD-a (OFAC). Iako su mnogi od njih prvobitno tretirali sankcije kao nešto što neće uzrokovati značajne probleme, problemi su se ipak pojavili.

Nakon najnovijih uputa iz SAD-a, banke širom BiH odlučile su zatvoriti račune osobama na crnoj listi. Sada te osobe ne mogu primati plate putem banaka.

Ekspertkinja za finansije, Svetlana Cenić, ističe da su osobe i firme koje su pogođene ovim problemom trebale potražiti pomoć od države, odnosno nadležnih institucija.

“Dobro je da se te osobe obrate Ambasadi SAD-a ili direktno OFAC-u kako bi riješile situaciju. Niko ne bi trebao biti kažnjen na ovaj način, posebno ne zaposlenici u firmama koje su pod sankcijama. Potrebno je omogućiti im primanje plata”, naglasila je Cenić.

Ranije su osobe s američke crne liste primale plate putem posebnih računa namijenjenih samo za tu svrhu.

“Sada je važno da te osobe saznaju kako riješiti ovaj problem. Strah je sada veći nego ikad”, dodaje Cenić.

Ona je komentirala izjave ministrice finansija RS-a, Zore Vidović, koja je istakla da bankama zapravo nije zabranjeno zadržati te račune, ali bi, u tom slučaju, njihova međunarodna korespondencija bila obustavljena.

“Bankarski sektor u BiH neće propasti. Međunarodne finansijske institucije neće dozvoliti propast banaka ovdje”, istaknula je Cenić.

Što se tiče isplate plata u Federaciji BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH će isplatiti plate prema podacima koje ima u svom sistemu. Ukoliko banke odbiju isplatiti plate zaposlenicima, banka je dužna vratiti sredstva na račun Ministarstva finansija i trezora BiH. Ova pravila odnose se samo na banke u Federaciji BiH.

Jedan od rijetkih koji ne pokazuje zabrinutost je Nenad Stevandić, predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske.

“Moja lična situacija je uvijek odlična, nemam nikakav problem. Našli smo mi način za isplate plata, nemamo mi nikakav problem”, rekao je Stevandić.

Međutim, kasnije je izrazio nezadovoljstvo američkim postupcima.

“Najveći teroristi i kriminalci imaju normalnu mogućnost primanja plata, dok ljudi koje je američka administracija označila kao geopolitičke protivnike podnose teret nacističke politike. To je njihova sramota, ne naša”, izjavio je Stevandić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija