Proces isplate po 100 KM nezaposlenima: U toku filtriranje spiskova

Nezaposleni širom Federacije BiH svakodnevno se raspituju u matičnim službama za zapošljavanje kada će početi isplata jednokratne novčane od po 100 KM Vlade FBiH. No, uglavnom ostaju bez odgovora, jer u kantonalnim službama za zapošljavanje i općinskim biroima vlada potpuna neinformiranost.

Prema našim saznanjima, u pojedinim službama ne primaju ni potvrdu banke o transakcijskom računu zato što još nisu dobili nikakve instrukcije, upute ni detalje od Vlade FBiH. Svi čekaju upute upute sa federalnog nivoa, tačnije Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Uredbom o isplati jednokratne pomoći nezaposlenima nije utvđena obaveza da oni trebaju kantonalnim službama za zapošljavanje dostaviti instrukcije o postupanju, jer će novac doznačiti Vlada FBiH.

“Vlada FBiH će, u skladu sa Uredbom, sredstva direktno doznačiti kantonalnim službama za zapošljavanje, te se eventualne instrukcije mogu očekivati jedino od organa koji je donio Uredbu”, rečeno je iz FZZZ-a za naš portal.

Napominju da je trenutno u toku filtriranje spiskova nezaposlenih osoba iz svih kantona koje je Zavod, po zahtjevu Ureda premijera, dostavio Federalnom ministarstvu za pitanje boraca/branitelja.

“Nakon što se utvrdi tačan broj korisnika, Vlada FBiH će kantonalnim službama za zapošljavanje doznačiti odgovarajući iznos radi isplate predmetne naknade. Iz ovoga proizilazi da isplata nije počela budući da još ni jednoj kantonalnoj službi nisu doznačena sredstva jer proces filtriranja još nije završen”, navode iz federalnog zavoda.

Dodaju da su o svemu informisali i kantonalne službe te ih uputili na Uredbu.

Podsjetimo, isplata naknade je utvrđena Uredbom o dopuni Uredbe o pomoći stanovništu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je donijela Vlada FBiH te je ista objavljena u Službenim novinama Federacije BiH 29.9.2022. godine.

U uredbi je jasno objašnjeno da će sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade biti doznačena kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što iste dostave zahtjeve za isplatu, uz konačni spisak korisnika.

Ipak, očigledno je da kantonalne službe imaju “šum u komunikaciji” sa nadležnim zavodom jer one i “dalje čekaju detaljna uputstva”

“Kako do danas nismo dobili informacije od Federalnog zavoda za zapošljavanje, stranke koje se interesuju, treba upoznati da se čeka detaljnija informacija kao i spiskovi koje ažuriraju nadležna ministarstva ( pravo na novčanu naknadu nemaju nezaposlene osobe koje su novčanu pomoć ostvarile po Uredbi o pomoći stanovništva usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i to: korisnici prava iz boračko-invalidske zaštite, lica sa invalididitetom i civilne žrtve rata). Nakon dobivanja konačnih spisakova informacija o navedenom biće istaknuta na web stranici www.szkz.ba”, navodi se u obavijesti Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Iz Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona su na web stranici obavijestili nezaposlene da nisu dobili zvanične informacije i prate njihovu web stranicu.

“Obavještavaju se nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba JU Služba za zapošljavanje USK da Služba nije dobila zvanične informacije o načinu distribucije jednokratne novčane pomoći kao je predviđeno dopunom Uredbe Vlade FBiH. Molimo sve korisnike naših usluga da prate web stranicu službe”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79