Pročitajte ispovijest majke koja pokušava spasiti ruku svog dječaka

Stručni kolegij KCUS-a: Pacijent treba nastaviti liječenje u inostranstvu, a nakon dva operativna zahvata učinjena na našoj klinici.

Bezazlena igra devetogodišnjeg Farisa Šećibovića, u kojoj je padom s trešnje slomio desni lakat, početak je dječakove i drame njegovih roditelja. Danas je u pitanju i Farisova ruka. Jelena Šećibović nam objašnjava zašto govori za medije: “Neka se zna kako se igraju čak i Faretovim životom”, kaže mlada žena.

Te subote, 9. juna 2018, kada su doveli dijete na Ortopediju KCUS-a, doktor im je objasnio da će djetetu ugraditi šipku, a nakon 21 dan će šipka biti izvađena.

Velika greška

– U ponedjeljak nam dr. Baždar saopštava da će ga operisati dr. Damir Džafić. Operacija je trajala sat i po i, izašavši iz sale, dr. Džafić je rekao da je sve uredno prošlo. No, kontrolni snimak je pokazao da je kost iz lakta izašla i da se mora još jednom uraditi operacija, kazuje Jelena, kojoj su tada neki savjetovali da izvede dijete sa Ortopedije i da ga vodi drugom doktoru.

– Sad znamo da je velika greška što smo odlučili da povjerenje opet poklonimo tim ljekarima sa Ortopedije, ali uradili smo to jer su nam dr. Jamakosmanović i dr. Ivanišević objasnili da će to biti operacija od nepunih 45 minuta do 1,5 sati koja nije opasna. I 21. je i bila, tri sata. Navodno, sve je bilo uredu, radili smo kontrolne snimke i pustili su nas kući, priča Jelena, do u detalj opisujući šta se sve potom dešavalo.

Poslije dva mjeseca terapije u Ambulanti u Kovačićima doktorica je posumnjala da dijete ima deformitet ruke i rekla im je da se jave operatoru na Ortopediji, što su oni i učinili. CT snimak je pokazao stravično stanje. Dr. Jamakosmanović je kazao da bi sada trebalo uraditi niz operacija.

– Moj suprug je rekao da to ne dolazi u obzir i doktor se složio s tim da je najbolja varijanta nastaviti Faretovo liječenje na jednoj od klinika u Beču, gdje se rade takvi, komplikovani slučajevi. Zakazali smo pregled kod tamošnjeg doktora, a konzilijarno mišljenje o neophodnosti operacije su dali doktori s Ortopedije, dr. Damir Džafić, prim. dr. Dario Ivanišević, dr. Elvir Baždar i dr. Walid Suliman. Tako je 16. novembra 2018. godine mišljenje upućeno Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH, dodaje.

Tada počinje novi čin njihove drame.

image
AMER KAJMOVIĆ/OSLOBOĐENJE

– Kažu mi iz ZZO da zovem iza 20. novembra, a onda da je predmet vraćen na Ortopediju zbog šireg obrazloženja. I dr. Jamakosmanović se tome čudio, ali je dato obrazloženje pod oznakom hitno. No, u ZZO sada moraju čekati drugu komisiju, dostavljamo im papire prevedene na njemački, a oni poručuju, zovite iza 15. decembra. Zovemo i opet nije konzilij zasjedao, iza 20. nisu se mogli sakupiti, a 28. kažu da će se komisija obratiti kliničkim centrima u FBiH, kako bi se vidjelo da li oni mogu izvršiti tu operaciju, pričala nam je u subotu skrhana majka, napominjući da je i doktor u Beču (s još nekoliko iz regije) rekao da je prilikom prvostepene operacije napravljen luft.

– Kost je srasla u krug, a dio je počeo truhnuti. Upozorio nas je da ruka našeg Fareta neće više nikad imati stopostotnu funkciju…, Jelenin glas je zadrhtao.

Važna je ušteda

Oslobođenje se ovim povodom pisanim putem u nedjelju obratilo ZZOFBiH i juče smo dobili odgovor u kojem, između ostalog, stoji da je Farisova medicinska dokumentacija poslata u Mostar i u Tuzlu, te da se tuzlanski Klinički centar izjasnio da ga može operisati. Odmah smo to telefonski javili Jeleni, koja je bila neprijatno iznenađena. Dakle, ona, majka, od novinara saznaje tu važnu informaciju, koja je za nju prije svega dokaz da ZZO želi uštedjeti tih 10.000 eura, koliko je potrebno Faretu za odlazak u Beč.

– Zar nisu prvo bili dužni roditelje obavijestiti, odnosno, zar je 2,5 mjeseci trebalo čekati na taj odgovor, pita Jelena, naglašavajući da će oni otići u Tuzlu.

– Ali, definitivnu odluku ćemo tek donijeti. Jednom smo, da se ne bi dizala buka, napravili veliku grešku i evo šta je naše dijete doživjelo, govori Jelena, kojoj ZZOFBiH takođe poručuje da se ima pravo žaliti “ukoliko smatra da su joj povrijeđena prava”.

– Samo želim da moje dijete ne ostane bez ruke, kaže ova majka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments