Pročitajte kompletne izmjene Krivičnog zakona u RS: Za ubistvo funkcionera 10 godina zatvora

 

Portal Klix.ba u posjedu je dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, koje su dogovorili predstavnici parlamentarnih stranaka iz ovog bh. entiteta, koji će biti na dnevnom redu sutrašnje sjednice NSRS-a.

Ove dopune u Krivičnom zakonu RS-a predstavljaju svojevrsni odgovor izmjenama u Krivičnom zakonu BiH, kojim se zabranjuje i kriminalizira negiranje genocida, a koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Jedna od novih izmjena odnosi se na ubistvo funkcionera Republike Srpske i kazne koje su propisane za potencijalne izvršioce takvog djela.

“Ko u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbjednosti Republike Srpske liši života predsjednika ili potpredsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštineRepublike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske, predsjednika Ustavnog sudaRepublike Srpske, predsjednika Vrhovnog suda Republike Srpske ili glavnog republičkogtužioca, kazniće se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora”, navodi se.

Također, izmjenama je regulisan i krivični tretman onih koji verbalno napadne institucije i obilježja ovog bh. entiteta.

“Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji, između ostalog, u izmjenama Krivičnog zakona RS-a.

Pored toga, razjašnjeno je i kako će zakon tretirati službene osobe koje počine jedno od navedenih krivičnih djela.

“Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službena ili odgovorna osoba ili osoba u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina. Ako su djela iz stava 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina”, navedeno je u izmjenama.

Kompletan tekst s izmjenama možete pročitati u fotogaleriji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79