Pročitajte pismo Željke Cvijanović koje je posredstvom Rusije poslala u UN

Predstavljamo vam pismo koje je poslato Ujedinjenim narodima od strane Željke Cvijanović, članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, putem ruske delegacije u ovoj globalnoj organizaciji.

Ovo pismo je, kako saznaje Klix.ba,Cvijanović uputila članicama UN-a u petak, a poslano je u tajnosti, je prošlo neprimijećeno u medijima, čak i u Srbiji.

Željka Cvijanović, uz podršku Rusije, organizovala je svoje obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a preko videolinka kroz ruski termin na skupštini. Cvijanović se obraća kao stručnjak na temu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, pozivajući se na član 39. Povelje Ujedinjenih naroda, što članicama Vijeća sigurnosti omogućava da zatraže hitnu sjednicu kada je sigurnost države ugrožena.

U svom pismu upućenom članicama UN-a, Cvijanović iznosi argumente o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ona tvrdi da postoji pogrešna interpretacija strukture i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako je država nastavila kao pravni nasljednik Republike Bosne i Hercegovine, te se sastoji od dva entiteta. Cvijanović naglašava važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je uspostavio Bosnu i Hercegovinu kao decentraliziranu državu sa dvije entitetske jedinice: Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Cvijanović dalje opisuje Daytonski mirovni sporazum kao temelj za politički sistem koji omogućava jednako sudjelovanje konstitutivnih naroda — Srba, Hrvata i Bošnjaka — kroz demokratske (konsocijacijske) mehanizme. Također ističe da su neke nadležnosti delegirane na državni nivo iz entitetskog, što je u skladu s Dejtonskim sporazumom i nije nezakonito.

U pismu se posebno osvrće na postupke trenutno nepotvrđenog Visokog predstavnika za BiH, čije imenovanje nije verificirano od strane Vijeća sigurnosti UN-a, te navodi da je takva osoba lažno preuzela tu ulogu. Cvijanović opisuje kako nelegitimne akcije ove osobe i intervencije Ustavnog suda BiH kojeg čine i međunarodni suci, utiču na unutrašnju političku i pravnu strukturu Bosne i Hercegovine, što podriva demokratske procese u zemlji.

Pored toga, Cvijanović spominje pripremu Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i prisjećanja na genocid u Srebrenici, za razmatranje na Generalnoj skupštini UN-a, ukazujući na to da nije bilo formalne rasprave unutar Predsjedništva BiH o tom pitanju. Ona tvrdi da je postupanje stalnog predstavništva BiH pri UN-u u vezi s ovim pitanjem nezakonito i predstavlja volju samo jedne etničke grupe.

Na kraju, Cvijanović poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razmotrila politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, ističući potrebu za rješavanjem pitanja koja opterećuju zemlju. Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zakazana je za danas u 22 sata po srednjoevropskom vremenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79