Pročitajte šta su to već dogovorili SDA i HDZ vezano za grad Mostar

Portal Klix.ba je u posjedu statuta Grada Mostara, koji je tokom pregovora posljednjih sedmica, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, usaglašen između visokih delegacija SDA i HDZ-a.

U usaglašenom statutu nema funkcije dogradonačelnika na kojem je SDA insistirala, a to se kompenzira davanjem dodatnih ovlasti predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Predsjedavajući Gradskog vijeća imao bi mogućnost suspenzije odluka gradonačelnika, a uz to bi bio i potpisnik odluka čija je finansijska vrijednost veća od dva miliona KM.

Dogovoren je izborni model prema kojem se bira 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica i 9 vijećnika s kompenzacione liste. U tekstu je ostavljen i drugi model, jer ovaj dio treba proći verifikaciju u državnom parlamentu, jer je dio presude Ustavnog suda.

Pošto se statut mijenja samo u Gradskom vijeću, od međunarodne zajednice traži se da bude garant kroz sporazum koji bi bio implementiran na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora, na kojoj bi ovaj usaglašeni statut bio usvojen.

Na ovom posljednjem je i stalo jer međunarodna zajednica, kako saznajemo, ne žali biti institucionalni garant već u formi svjedoka kod potpisa sporazuma.

Posljednjih sedmica lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović predvode stranačke delegacije u pregovorima kojima bi se trebao deblokirati status Mostara i održavanja lokalnih izbora koji su u ovom gradu posljednji put održani 2008. godine.

Pregovori su ubrzani zbog presude Suda u Strazburu u predmetu Baralija protiv BiH te stava međunarodne zajednice da se problem nakon deset godina konačno treba riješiti.

Naredni krug pregovora trebao bi se održati naredne srijede, najvjerovatnije u Sarajevu, a moguće je da će poslužiti za finalizaciju dogovora.

Cijeli dogovor pročitajte OVDJE

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79