Prodaje se i u BiH: U Hrvatskoj se povlači lijek za djecu

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izdala je upozorenje ovog petka u vezi s popularnim lijekom za djecu koji se povlači s polica, zbog preventivnih razloga.

Konkretno, riječ je o lijeku Fluimukan Junior od 20 mg/ml oralnoj otopini firme Sandoz d.o.o., a povlače se isključivo serije – MS8992 i NB5852.

Povlačenje lijeka provodi se na razini apoteka zbog sumnje u neispravnost u kakvoći, koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže, objavljeno je u saopštenju HALMED-a.

Iako se lijek izdaje bez recepta, njegova distribucija na tržištu Republike Hrvatske je obustavljena. Ipak, za iste terapijske indikacije, dostupni su alternativni lijekovi.

“Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s trenutačnom terapijom”, poručili su iz HALMED-a.

Također, zdravstveni radnici i pacijenti su pozvani da prijave bilo kakve nuspojave lijeka HALMED-u, te da se za svaku nuspojavu obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o nastavku terapije.

Ovo upozorenje odražava predanost HALMED-a u osiguranju sigurnosti i kvalitete lijekova na tržištu, istovremeno pozivajući na odgovornost svih uključenih u zdravstveni sistem kako bi se osiguralo pravilno i sigurno korištenje lijekova, posebno kod djece.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79