Prodaju se stari GRAS-ovi tramvaji: Evo koja je cijena!

GRAS je dobio saglasnost za prodaju starih šina i ostalog otpadnog materijala od pruge u staro željezo, a u toku je i prodaja starih tramvaja.

Početkom septembra ministar saobraćaja KS Adnan Šteta najavio je kupovinu 15 novih niskopodnih tramvaja proizvođača Stadler.

Na Facebook stranici Vlade početkom septembra su objavili fotografiju tramvaja, te je navedeno da će on imati kapacitet od 180 putnika, od čega 79 sjedećih mjesta. Imat će klima uređaj, videonadzor, elektronski sistem naplate, štedjet će električnu energiju, imat će smanjen nivo buke…

Dok čekamo dolazak novih tramvaja, stari se prodaju u željezo.

Odluku o prodaji sedam starih čeških tramvaja Nadzorni odbor je donio 2020. godine, a ostalo je još da se prodaju dva tramvaja.

Tramvaji koji se prodaju su samo olupina i sa njih su poskidani kablovi i sve ostalo. Jedan tramvaj koji se prodaje u staro gvožđe teži između sedam i devet tona.

Kilogram lima od olupine vozila se prodaje po cijeni od 45 feninga, dok je kilogram željeza oko 56 feninga. Tako da najčešće budu prodati između 3.000 i 4.000 KM.

Kada je u pitanju prodaja pruge koja se rekonstruiše od Nedžarića do Ilidže u staro gvožđe, prije 15 dana je oformljena nova komisija – kazali su iz GRAS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79