Prodao 13-godišnju kćerku pa dobio sedam i po godina robije

 

Muškarac N.M. iz Brčkog osuđen je na sedam i po godina zatvora jer je svoju maloljetnu kćerku prislio na udaju. Za ovako užasan čin, ovaj 37-godišnjak je dobio novčanu naknadu.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv N.M. iz ovog grada zbog sumnje da je maloljetnu kćerku prisilio na udaju za B.Š, za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu.

Za trgovinu ljudima, predajom osobe koja nije navršila 18 godina života radi seksualnog i drugog iskorištavanja, N.M. je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta nepravosnažno osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora.

“Tužilaštvo distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š, toj porodici predao svoju 13-godišnju kćerku radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š, a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu”, zaključuje se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu distrikta.

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom je N.M. optužen za krivično djelo trgovine ljudima. Tokom glavnog pretresa pred sudom, tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njega, pa ga je s tim u vezi, Osnovni sud za ovo krivično djelo nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.

Osim kažnjavanja počinioca, saradnjom Tužilaštva s Policijom i Centrom za socijalni rad distrikta spriječeno je daljnje iskorištavanje žrtve, koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću.

Saradnja nadležnih na ovom području redovno se provodi i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je Tužilaštvo aktivno uključeno.

Procesuiranje počinilaca i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79