Prodavač diploma: Senad Pehlivan i dalje je slobodan čovjek koji prima platu iz budžeta Federacije!

Prije skoro godinu dana Žurnal je objavio istraživanje o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini. Za 17 dana preko posrednika Senada Pehlivana dobili smo diplomu srednje medicinske škole. Nakon skoro godinu dana prodavač diploma iz Žurnalovog videa i dalje je slobodan čovjek i prima platu iz federalnog budžeta.

– Senad Pehlivan i dalje radi kod nas, ništa se nije promijenilo, reći će Adis Ramić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, na pitanje Žurnala da li prodavač diploma Senad Pehlivan još uvijek radi u Zavodu.

– Protiv njega nema optužnice, nije osuđivan. On je uzoran radnik i obavlja sve svoje radne zadatke, tako da mu ja ne mogu dati otkaz, kaže Ramić. Na pitanje Žurnala – ukoliko bude podignuta optužnica protiv njegovog uposlenika da li će tada dobiti otkaz, Ramić kaže da će vidjeti šta će biti.

Uposlenici javnih ustanova slobodno mogu prodavati diplome

Javna ustanova Zavod za zbrinjavanje menatalno invalidnih osoba – Drin u Fojnici u vlasništvu je Federacije BiH. Osnivač Zavoda je Parlament FBiH. Imenovanje Upravnog i Nadzornog odbora kao i imenovanje direktora vrši Vlada FBiH. Za nadzor nad radom Zavoda zaduženo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na čelu sa SBB-ovim ministrom Veskom Drljačom.

Senad Pehlivan u Zavodu radi na mjestu referenta za zaštitu na radu. Nakon afere “Diploma” pitali smo federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču šta će poduzeti. Umjesto konkretnog odgovora, Drljača je tada odgovornost prebacio na “nadležne organe”.

Ukratko, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nije poduzeo ništa po pitanju Senada Pehlivana, uposlenika javne institucije koji u slobodno vrijeme prodaje diplome, iako je zadužen za nadzor nad radom institucije u kojoj je Pehlivan zaposlen.

Ni nakon skoro godinu dana niko od nadležnih, ni Ministarstvo a ni direktor Zavoda Adis Ramić, nije reagovao na činjenicu da uposlenik javne institucije u slobodno vrijeme prodaje diplome.

Nakon objave Žurnalovog videa o prodaji diploma u januaru ove godine reagovalo je jedino Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Međutim, skoro godinu dana traje istraga u ovom predmetu.

Na upit Žurnala kada će biti okončana istraga, iz Kantonalnog tužilaštva USK kratko su odgovorili:

“Istraga je u završnoj fazi.”

U međuvremenu, bar dok Tužilaštvo ne završi istragu, Senad Pehlivan i dalje će biti slobodan čovjek i primat će platu iz federalnog budžeta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79