Prodavala polovnu odjeću preko Facebooka pa kažnjena sa 17500 KM

Prodaja korištene odjeće preko Facebooka, ženu M. I. iz Pitomače koštaće više od 70.000 kuna (oko 17.500 maraka), koliko ju je kaznio Opštinski sud u Virovitici.

Prema optužnici, nepravosnažno osuđena M. I. tri godine je putem Facebooka oglašavala i prodavala korištenu odjeću.

Tako je 2017. godine navodno prihodovala 6.181 kunu (oko 1.550 KM), 2018. godine malo više od 21.000 kuna (oko 5.100 KM), a u 2019., od januara do marta čak 43.322 kune (oko 11.000 KM), piše Index.hr. Tada su njenom poslu na kraj stale udružene snage Državnog inspektorata Hrvatske i Carinske uprave Hrvatske.

U prekršajnom nalogu optužili su je da je preko Marketplacea (Tržnice) na Facebooku prodavala odjeću, a novac je primala na račun otvoren na ime maloljetne kćerke. Uz to, M. I. nije imala kompaniju ni obrt registrovan za trgovinu.

Tužioci su proučili sve transakcije na tekućem računu maloljetne kćerke te zaronili u prepisku elektronskom poštom i poruke na Facebooku u kojima su specifikovane sve nezakonite prodaje i sudu bez ikakve sumnje dokazali da je M. I. prodavala robu a da nije registrovana za trgovačku djelatnost.

Nema veze što se radi o polovnoj robi.

“To što okrivljenica u pisanom prigovoru na Prekršajni nalog i ranije u komunikaciji s Državnim inspektoratom navodi da se radi o ‘polovnoj robi’, nije od uticaja na obilježje prekršaja”, nemilosrdan je bio sudija Saša Vujanović Opštinskog suda u Virovitici.

Na ročišta optužena M. I. nije dolazila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79