Prodavali digitalne potvrde o vakcinisanju za 110 eura

Hiljade korisnika registriralo se na kanalima Telegrama gdje su se nudile i bočice s navodnim dozama vakcina protiv korona virusa, dodala je policija

Italijanski istražioci zaplijenili su nekoliko kanala i računa s chat aplikacije Telegram, putem koje su kriminalci nudili digitalne potvrde o vakcinisanju za putovanja unutar Evropske unije, javlja Al Jazeera Balkans.

Ukupno je bilo upleteno 10 kanala i računa koji su dovodili korisnike do anonimnih računa na tržnicama na dark webu, dijelu interneta koji nije dostupan uobičajenim pregledavanjem, objavila je u subotu finansijska policija Guardia di Finanza u Rimu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Prodavači su u online trgovinama navodno nudili digitalne certifikate u zamjenu za plaćanje u kriptovalutama.

Certifikati su dokaz potpunog vakcinisanja protiv COVID-19 i važni su za putovanje unutar EU-a.

Oglašavani su kao “zeleni pasoš”. Prema finansijskoj policiji, cijena se kretala između 110 i 130 eura.

Hiljade korisnika registriralo se na kanalima Telegrama gdje su se nudile i bočice s navodnim dozama vakcina protiv korona virusa, dodala je policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79