Prodavali dimljenu slaninu koja ima zaštitni znak halal kvalitete

Agencija za certificiranje halal kvalitete izdala je upozorenje javnosti nakon što je primijetila neovlaštenu upotrebu zaštitnog znaka halal kvalitete na proizvodu crnogorske kompanije Meso-promet d.o.o. Bijelo Polje.

Na temelju informacije od konzumenta u Podgorici, Agencija je istražila navode o proizvodu označenom halal oznakom koji nije bio u skladu s halal standardima. Odmah su kontaktirali kompaniju Meso-promet d.o.o. kako bi provjerili ovu tvrdnju te tražili hitno povlačenje proizvoda iz prodajnih objekata. Kompanija je potvrdila prisutnost spornog proizvoda u Crnoj Gori i odmah ga povukla iz prodaje, saopćila je Agencija.

U saopćenju za javnost, Agencija naglašava da je proces halal certificiranja temeljen na međunarodnim standardima te da se odnosi na odvojene pogone za klanje i preradu mesa.

Proizvodi koji zadovoljavaju halal standarde dobivaju Halal certifikat, a lista certificiranih proizvoda dostupna je na web stranici Agencije. Međutim, sporni proizvod nije bio certificiran, što je očigledna greška kompanije Meso-promet d.o.o.

Agencija je odmah izdala nalog za provođenje audita na licu mjesta kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do zloupotrebe halal oznake. Prema rezultatima auditiranja, Agencija će poduzeti odgovarajuće mjere u skladu s Ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja.

U zaključku saopćenja, naglašava se da proizvod s čak najmanjim udjelom svinjskog mesa ne može biti halal certificiran te da je ova situacija rezultat ozbiljnog propusta kompanije.

Agencija se obvezala da će javnost pravovremeno informirati o daljnjim koracima poduzetim u vezi s ovim slučajem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79