Produžen pritvor medicinskim sestrama koje su zlostavljale staricu

Medicinske sestre koje su maltretirale i udarale staricu u Domu za stare Orenda u Peći ostaju u pritvoru.

Otac medicinske sestre: Moralno i duhovno, dugujemo svoje živote vama

Podsjetimo, one su lišene slobode 2. novembra zbog sumnje da su izvršile fizičko nasilje nad starijom ženom. Kosovski Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda u Peći, u vezi sa mjerom pritvora od 30 dana medicinskim sestrama, koje su početkom ovog mjeseca uhapšene zbog zlostavljanja starije žene, štićenice Doma za stare u Peći.

Time je Apelacioni sud odbio puštanje iz pritvora tri medicinske sestre – A. P., A. R., i R. K.

Sada i Apelacioni sud smatra da ukoliko jedna od medicinskih sestara bude na slobodi, postoji opasnost od utjecaja na svjedoke ili utjecaja na žrtvu.

Naglasak iz ovog suda međutim stavljaju i na mogućnost njihovog utjecaja na kolegicu iz Doma za stare, koja je bila jedini neposredni svjedok događaja.

Istog dana na društvenim mrežama objavljen je i videosnimak sa ovom scenom nasilja nad staricom, a jedna od slobode lišenih medicinskih sestara je radnica koja je napravila snimak.

Vijest je izazvala burnu reakciju lokalne i regionalne javnosti, a sa osudama su se istog dana oglašavali i kosovski zvaničnici, pojedinci, kao i mnogobrojna udruženja, piše Kossev.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79