Produžen pritvor optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, saopćeno je iz Tužilaštva BD BiH.

– Njima je pritvor produžen za još dva mjeseca imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja- navodi se i saopćenju.

Tužilaštvo Distrikta podiglo je, 8. maja prošle godine, optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića, optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Nakon nepunih šest mjeseci istrage, Tužilaštvo je prikupilo blizu tri stotine dokaza za optužnicu, kojom im je stavilo na teret krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe, te krivično djelo ubistva na svirep način.

Nakon što je Tužilaštvo još prije dva mjeseca okončalo izvođenje dokaza na kojima zasniva optužnicu u ovom slučaju, jučer je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nastavljeno izvođenje dokaza odbrane.

Prethodno je sud na prijedlog Tužilaštva optuženima ponovo produžio pritvor, a žalbe odbrane zbog produženja ove mjere za uspješno vođenje krivičnog postupka i ovaj put su u cijelosti odbijene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79