Prof. dr. Izetbegović: Bojim se da ćemo svjedočiti nečemu što nikad nismo mogli ni zamisliti, naš kapacitet je pun

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović upozorava da je kapacitet izolatorija na Podhrastovima pun. Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 94 bolesnika, a pet ih je u opservaciji.

– Naš kapacitet je pun. Šaljemo još oko 100 uposlenika KCUS-a u Podhrastove da bi mogli voditi adekvatnu brigu o ovolikom broju teških bolesnika. Pozivamo premijera Marija Nenadića da hitno otvori novi prostor za smještaj bolesnika oboljelih od COVID-19.

Pozivamo i na mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova zdravstva u Kantonu Sarajevo i da stvore uslove za savladavanje vanrednog stanja u zdravstvu koje više nije “pred nama” nego je tu. Teret brige o zdravlju građana mora biti ravnopravno raspoređen da bi i oni koji imaju druge bolesti i trebaju našu pomoć mogli dobijati zdravstvenu uslugu. Situacija je kritična i mi o ovome upozoravamo proteklih sedam mjeseci – poručuje prof.dr. Izetbegović.

Prije nekoliko dana, generalna direktorica KCUS-a, zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, uputila je apel građanima da se pridržavaju naredbi i mjera.

– Bojim se da nećemo moći izdržati dane koji su pred nama i bojim se da ćemo svjedočiti nečemu što nikad nismo mogli ni zamisliti. Ne znam hoće li nas biti dovoljno da podmirimo potrebe svih koji će biti bolesni. Već do sada trošimo ogromne količine zaštitne opreme, ali smo stalno u ogromnom riziku od zaraze – upozorila je ona tada i dodala:

– Ja nisam paničar. Nisam nikad ni bila. Vrlo sam hladna i vrlo svjesna da idemo prema lošem scenariju, piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79