Prof. dr. Izetbegović odgovorila Konakoviću: Nije to naš krik, niko nas nije ništa pitao

Mi radimo mnogo više od drugih. Oni koji rade direktno sa bolesnicima imaju slobodne dane kao i dežurni, po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu

Menadžmet i uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dali su svoj nemjerljiv doprinos u borbi protiv koronavirusa. Grčevito se bore sa svim nedamaća, stalno su u “crvenoj, opasnoj zoni”, izloženi i sa najtežim slučajevima oboljelih od koronavirusa, prenosi Hayat.

Još prije naredbe Kriznog štaba, menadžment najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, pripremio je klinike za prihvat zaraženih pacijenata. Od tada njihova borba ne jenjava.

Htio to neko priznati ili ne, KCUS je ustanova na čijim je uposlenicima najveći teret ove pandemije. S obzirom na činjenicu da je, što je više puta isticala generalna direktotica prof. dr. Sebija Izetbegović, primarna zdravstvena zaštita nedovoljno uključena u process zbrinjavanja pacijenata oboljelih od virusa, jedna od mjera koju pod hitno treba početi realizirati je da cijeli zdravstveni sektor mora biti na raspolaganju pacijentima.

To se nažalost, naglašava prof. Izetbegović, ni danas odnosno nakon stalnih upozoravanja, ali i brojnih sastanaka, da se svi trebaju angažirati, ne primjenjuje u praksi.

Među uposlenicima KCUS-a kojih je više od 2.000, puno je onih koji danima nisu išli svojim kućama. Stalno su “na prvoj liniji”, zajedno sa saradnicima kako bi pomogli pacijentima, ne dozvolivši da se slomi sistem.

– Mi radimo mnogo više od drugih. Oni koji rade direktno sa bolesnicima imaju slobodne dane kao i dežurni, po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Ali, prim. Amela Katica-Mulalić, prof. Nermir Granov, direktorica Nemedicinskog sektora Butmir Čedić, prim. Horozić, doc. Begić, prof. Baljić, glavna sestra Ernela Eminović i ja, smo stalno u KCUS-u. Sve vikende i popodneva. Ogroman smo posao uradili. Naravno, sa nama je šef Zaštitarske službe Eldin Skalonjić, svi zaštitari, radnice i tehnički uposlenici, vozači i majstori. U KCUS-u žive i rade pravi junaci. Naravno, ima i onih koji su se izmakli. Njih je srećom manje – govori za Hayat.ba generalna direktorica ove zdravstvene ustanove.

Važno je naglasiti da su napravili najveći respiratorni centar koji je ikada postojao u BiH.

– Riječ je o Posebnom respiratornom centru sa direktnim medicinskiim gasovima, 68 kreveta. Potpuna centralizacija respiratorne podrške za Covid19 bolesnike. Cijela zgrada sa 264 kreveta za Covid 19. Tome treba dodati i Podhrastove gdje je 109 kreveta, te Infektivnu kliniku i Opservacija 79+15 kreveta – pojašnjava nam prof. Izetbegović.

Na naše pitanje da li su zdravstveni radnici odnosno KCUS uputili zahtjev za ovakav lockdown, naša sagovornica odgovara:

– Nije istina da su zdravstveni radnici tražili lockdown na ovakav način. Nije to naš “krik” kako Konaković (Elmedin Konaković, predsjednik “Narod i Pravda , op.a.) kaže, nego postupak koji je donio Forto (Edin Forto, premijer KS, op.a.) i Krizni štab bez ikakave konsultacije sa nama. U KCUS radi više od 2.000 zdravstvenih radnika i nas nisu pitali!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79