Prof. dr. Nihad Fejzić”: Možemo očekivati rast broja zaraženih koronavirusom u narednom periodu

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić za „Avaz“ je kazao da je zaista teško govoriti o predviđanjima situacije u vezi s pandemijom koronavirusa u BiH.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Ipak, treba znati da naša država još nije ni blizu da krene silaznom putanjom po broju oboljelih. Dakle, u narednom periodu možemo očekivati rast oboljelih. Mi smo još u uzlaznoj fazi i trudimo se da ovim mjerama ona ne bude eksponencijalna. Vjerujem i nadam se da će mjere koje mi provodimo zaustaviti ovaj rast broja oboljelih. Rano je reći kad će se to desiti, ali iskustva drugih zemalja govore da slijedi eksponencijalni rast – istakao je Fejzić.

Dodao je da BiH provodi sve preporučene mjere i pitanje je koliko ćemo ostati konzistentni.

Bojim se da ne dođe do popuštanja u provođenju mjera, što bi imalo negativan efekt. Ono što BiH radi, to su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i to je najmjerodavnije. Podržavam sve mjere koje preporučuju krizni štabovi i provodim ih kako u kući tako i na Fakultetu gdje radim. Nažalost, ljudima to možda djeluje neopipljivo, kad kažemo socijalno distanciranje, nošenje maske, pranje ruku, ali ovdje ovo ne možemo prepustiti individualnom odlučivanju. Dosta prenosilaca virusa nema nikakve simptome i to je problem i na to moramo računati – pojasnio je Fejzić.

Prema njegovim riječima, znamo da se tek treći dan nakon infekcije virus može pronaći putem molekularne metode u brisu grla i nosa te da ovim testovima koji se sad pojavljuju na tržištu tek sedmi dan možete ustanoviti da je neko bio u kontaktu s virusom.

– Nismo u fazi da očekujemo pad, moramo pronalaziti nove slučajeve, nove kontakte i nove zaražene. Raditi njihovu potpunu izolaciju. Tek nakon što uzastopno budemo imali desetak dana pad broja novih slučajeva, onda možemo reći da smo krenuli silaznom putanjom – naglasio je Fejzić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79