Regija BiH Prof. dr. Sebija Izetbegović: Bojim se povratka naših građana s mora

Prof. dr. Sebija Izetbegović: Bojim se povratka naših građana s mora

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u posljednja 24 sata testirano je 428 novih uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, u Kantonu Sarajevo je 47 pozitivnih, dok se u izolatoriju Podhrastovi nalazi se 47 pacijenata.

“Devet pacijenata je u teškom stanju na intenzivnoj njezi, a jedan je preminuo”, dodala je prof. dr. Izetbegović.

Prenijela nam je i tužnu vijest.

Sarajevo: Umro medicinar Hitne pomoći Džebrail Šišić koji je bio zaražen koronavirusom

“Noćas je umro medicinski radnik, koji je 1966. godište, s možda najtežom slikom koju smo do sada vidjeli. Bio je potpuno zdrav, bavio se sportom. Imamo još jednog skoro pa identičnog pacijenta teške kliničke slike”, kazala je Izetbegović.

Zanimala nas je trenutna situacija u BiH sa zaraženima, u odnosu na prethodne dane.

“Malo je bolje, ali se bojim povratka naših građana s mora. Vidite i sami kakav je porast broja oboljelih u Hrvatskoj. Zabrinjavajući su ovi slučajevi teškog oblika bolesti koje smo ranije imali sporadično, sada ih ima više”, odgovorila je Izetbegović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović - undefined
Foto: KCUS: Prof. dr. Sebija Izetbegović

Ona je dodala i kakva je situacija u izolatoriju na Podhrastovima.

“Trenutno imamo po dva člana iste porodice, bilo je i više, po tri, a dva člana su umrla. Ono što bih naglasila, nije istina da virus ne napada mlađe. Svi mogu biti pogođeni bolešću, samo što mlađi imaju jači imuni kapacitet jer najčešće nemaju hroničnih bolesti. U jednom danu su umrla četiri pacijenta, ali svi imali malignu bolest u osnovi”, podvukla je lzetbegović, i naglasila da je osoblje KCUS-a veoma iscrpljeno.

Ona je poslala i važnu upozorenje svim građnima Bosne i Hercegovine.

“Ako budemo striktno poštovali mjere, možemo nastaviti normalno da živimo, s tim da će nošenje maske, distanca od dva metra i stalno pranje ruku biti “normalno” i nećemo na to upozoravati. Neće biti većih okupljanja i poštovat će se zabrane takvih okupljanja, bez obzira na razlog okupljanja. Morat ćemo imati nove životne navike koje će postati “normalne””, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a za Radiosarajevo.ba.  

 

Jedan od najtežih dana u augustu za BiH: 10 osoba preminulo, 364 novozaražene

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM