Prof. Franjo Topić: Putin će završiti kao i Mladić

Bolji svijet počinje od nas samih jer, ako mi širimo dobrotu, i svijet postaje bolji, kaže u razgovoru za “Avaz” prof. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD “Napredak” i član Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Ljepša atmosfera

Govoreći u ambijentu četiri velika vjerska blagdana koja su proslavljena u BiH, on ističe da nam je potrebno više smijeha i radosti u javnom prostoru, jer u ovoj zemlji ljudi se malo smiju, a to je izraz unutrašnje radosti.

– To je Bosna i Hercegovina, da su sva četiri blagdana četiri velike vjerske zajednice bila točno u nekoliko dana. I to bi trebao biti poziv da svako slavi svaki blagdan, ne samo svoj nego i drugih, te da na taj način stvaramo ljepšu atmosferu u javnosti – kaže Topić.

Ističe da su građani BiH opterećeni pretjeranim konzumerizmom jer su sebi postavili previsoke zahtjeve, a silna propaganda ih tjera da stalno još više žele i kupuju.

– Ima stara pjesma Petra Preradovića: “Ljudsko srce nikad zadovoljno nije, čim željenog cilja se dovreba, odmah iz njeg’ sto mu želja klije…” To je tako. Mladi su žrtve ove velike propagande. Ovo je i poziv da budemo umjereniji – ističe prof. Topić.

Rat u Ukrajini, dodaje, pokazatelj je ljudske pohlepe i želje za vlašću.

– Putin i Rusija imaju oko 10.000 kilometara dugu zemlju i sad im treba još nekoliko stotina kilometara tuđe. To je pokazatelj da je čovjek pohlepno biće – govori prof. Topić.

Ruska agresija

Ruska agresija, uz godišnjicu početka opsade Sarajeva, vraća sjećanja na maj 1992., kada je i prof. Topić bio blizu zgrade Predsjedništva BiH u danu u kojem je ona odbranjena.

– Ja sam govorio javno na početku rata da u sukobu ideja i oružja na koncu ipak ideje pobjeđuju. Tada je Ratko Mladić izgledao kao bog Mars, ali evo vidimo kako je završio. Tako će završiti i Putin – smatra Topić.

Odnosi BiH i Hrvatske

Žaloste ga loši odnosi BiH i Hrvatske, a mnogo toga zamjera predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

– Mislim da predsjednik Milanović pretjeruje stilom i rječnikom u obraćanju i da njegov način nije koristan, a ni Hrvatima u BiH ne koristi. Trebamo imati prava i jednakopravnost, boriti se i politički, ali ovako pomalo ispada da su glavni problem Hrvatska i BiH – kaže prof. Topić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79