Prof. Milojević: Mjere vlasti nisu mjere, to je gašenje požara i varanje naroda

Direktor Ekonomskog instituta Bijeljina, prof. dr. Aleksa Milojević u razgovoru za Radiosarajevo.ba upozorava da Bosni i Hercegovini slijedi ogromna nezaposlenost, te da vlasti uopće nisu spremne da se suoče sa ekonomskom krizom koja je posljedica pandemije COVID-19.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Kako vraćati kredite?

Omar Hassan, ekonomsko-razvojni ekspert i osnivač UK:MENA Hub ocijenio je nedavno za britanski Independent kako će ih “više će ih bakrotirati, nego umrijeti od infekcije COVID-19”. Profesor Milijević se slaže s navedenim ocjenama i ne izbjegava da građane upozori na vrijeme koje dolazi.

“Svi su izgledi da nailazi jedna od najvećih ekonomskih kriza i ne samo ekonomskih. Pandemija je samo okidač… Bez obzira na to, uslovi za krizu već su odavno zreli. Deset je puta više novca nego roba! To se nikada u istoriji nije dogodilo. Lakše će prevladati ovu krizu oni koji imaju vlastitu industrijsku proizvodnju. Mi, nažalost, nismo ti. Zavisimo od uvoza kojeg neće biti. Posebno hrane”, kazao je prof. Milojević.

Govoreći o tome kako vlasti reagiraju na sasvim izglednu ekonomsku krizu, prof. Milojević kaže da to suštinski “nisu mjere”.

“Mjere koje preduzimaju vlade nisu mjere. To je pokušaj gašenja požara, rasipanje novca i varanje naroda. Ne može se s istim sistemom ući u krizu i iz nje izaći! Za ubrzane sistemske promjene vlade nisu spremne”, naglasio je Milojević.

Na pitanje da li su vlasti u BiH pogriješile jer nisu, kao u Srbiji, nametnule linearni moratorij za kredite, budući da mnogi građani neće biti u prilici da vraćaju kredite zbog nedostajućih prihoda, Milojević je krajnje direktan.

“Vjerovatno ide propadanje banaka. I kada se završi pandemija, krediti se neće moći vraćati A imovina koju će uzimati banke malo će vrijediti”, zaključuje Milojević.
Smrtna presuda

Ekonomski institut danas je predstavio i program oživljavanja privrede bh. entiteta RS.Upozorio je da je najopasnije je da se postojeće i još gore predstojeće stanje rješava zaduživanjem.

“To nam je smrtna presuda. Krediti se neće moći vraćati i stiže bankrot. Stečaj Republike Srpske. Kojeg će proglasiti naši povjerioci. Prije svega MMF i SB. Uzet će nam sve što je najvrednije, a šta će biti s nama strašno je i zamisliti. Kriza nije prolazna nego duboka sistemska. Na postojećim osnovama privreda se ne može oporaviti i slijedi potpuno propadanje. Potrebno je promijeniti osnove. Prije svega svojinsku osnovu kao i izmijenjenu ulogu države u privredi”, navodi se.

S obzirom na to da kreće siromaštvo, da bi se spasili građani i tržište (proizvođači) potrebno je, saglasno socijalnim kriterijima, podijeliti građanima bonove za snabdijevanje”.

“Ovo su prvi koraci u savlađivanju krize. Nakon toga potrebna je potpunija izgradnja privrednog sistema (porezi, teritorijalno organizovanje i sl). Kasnije, novac, carine i sl”, ističe se u mjerama koje potpisuje prof. Milojević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79