Profesor geografije objasnio: “Navijati u vojnom sukobu kao da je fudbalska utakmica – to ne mogu ni komentarisati.”

Evropski sud za ljudska prava naložio je Armeniji i Azerbejdžanu da izbjegavaju bilo kakvu vojnu akciju koja bi mogla ugroziti život i zdravlje civila, saopćeno je u srijedu.

Podsjećanja radi, Armenija i Azerbejdžan se nalaze pred novim ratom zbog niza ratnih dejstava u posljednjih nekoliko dana koji se odvijaju u regiji Gorskog Karabaha.

Sud sa sjedištem u Strasbourgu saopćio je da smatra da će trenutne borbe oko sporne regije Nagorno-Karabah dovesti do teških kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sud je donio presudu nakon što je Armenija zatražila da Azerbejdžan naloži zaustavljanje napada na civile i vojnom napredovanju prema civilnim naseljima u Nagorno-Karabahu i u samoj Armeniji.

Obje zemlje međusobno su se optuživale za napad na civilne mete u najnovijem sukobu zbog otcjepljenog područja Azerbejdžana, naseljenog Armencima, Nagorno-Karabaha.

Prvi pokušaj tadašnje sovjetske autonomne pokrajine da se otrgne od Azerbejdžana, 1988. godine, praćen je rasprostranjenim sukobima.

Više od milion civila raseljeno je i hiljade života izgubljeno prije nego što je primirje 1994. stabiliziralo situaciju, a armenske i snage Karabaha kontrolisale su gotovo čitavu regiju, kao i velika susjedna područja Azerbejdžana.

Za Source.ba portal danas je govorio profesor geografije u Gimnaziji “Dobrinja”, Vedran Zubić, koji jako dobro poznaje geopolitiku ovog regiona. Pričao nam je o genezi samog problema i nastanku sukoba, otkad oni datiraju, zbog čega se dešavaju, te kakva je percepcija ljudi u BiH prema problemu Gorskog Karabaha. Također, prof. Zubić je na svom YouTube kanalu detaljno objasnio genezu problema spomenute dvije zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79