Profesor iz Zenice osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog povrede prava višeg asistenta

Prvostepenom nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici profesor Nagib Neimarlija, bivši dekan Mašinskog fakulteta u Zenici, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

Kako se navodi u presudi, Neimarlija je u periodu od 2011. do 2013. godine u svojstvu odgovorne osobe, kao tadašnji dekan Mašinskog fakulteta u Zenici i šef katedre za energetiku i procesno inžinjerstvo, očito nesavjesno postupao u vršenju dužnosti i suprotno odredbama Zakona o viskom obrazovanju ZDK i Statuta UNZE, izbjegao postupanje po dvije presude Kantonalnog suda u Zenici, vršio opstrukciju zakonske i statutarne obaveze, čime je prouzrokovao tešku povredu prava tadašnjeg višeg asistenta na MFUNZE Edina Berberovića i onemogućio njegovo napredovanje u struci.

Optuženi prof. Neimarlija prvobitno je bio oslobođen optužbe krajem prošle godine, koju je Kantonalni sud u Zenici ukinuo i predmet vratio Općinskom sudu pa je u ponovljenom postupku Općinski sud u Zenici sada izrekao osuđujuću presudu s kaznom zatvora.

Oslobađajuću presudu krajem prošle godine protiv Neimarlije donijela je sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević koja je ove godine uhapšena pod sumnjom da je posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za što je primala novac.

S obzirom na presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom na utvrdi njegova krivnja prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79