Profesor Nerzuk Ćurak: Razlike u Bosni i Hercegovini ne smiju biti prepreka zajedničkom djelovanju

Profesor mirovnih studija i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, Nerzuk Ćurak, ističe važnost zajedničkog djelovanja uprkosrazlikama u Bosni i Hercegovini.

Gostujući u programu N1, naglasio je da politički dijalog treba biti ključan u izgradnji boljeg društva te da nestrpljivost za rušenjem vlasti ne doprinosi izgradnji održive političke zajednice.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, istaknuo je da je on zaustavio nasilje priznavanjem rezultata nasilja, što predstavlja ključni problem. Pozvao je na razumijevanje perspektive drugih te naglasio važnost uključivanja različitosti u razumijevanje Bosne i Hercegovine.

Profesor Ćurak je upozorio na gubitak osjećaja za različitost te kritizirao hegemonijske ideje koje su otežale suživot.

Izrazio je uvjerenje da nacionalističke vizije ne mogu ostvariti autentičnu ljudsku sreću, a naglasio je i nužnost zaustavljanja pristupa koji nije donio rješenja u proteklih trideset godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79