Profesori na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu imaju prosječnu platu od 3.990 KM!

Rijedak je slučaj da rad Islamske zajednice u BiH (IZ) kao i njenu umiješanost u političke tokove, posebice povezanost sa SDA, kritizira neki vjerski službenik, rukovodilac medžlisa, hafiz i sl.

Jedan od takvih postova u kojem se IZ žestoko kritizira zbog direktne uloge i podrške SDA na proteklim izborima napisao je ugledni hafiz iz Bugojna Nihad Beganović kojeg prenosimo u cijelosti.

Zanimljiv osvrt na situaciju na Fakultetu islamskih nauka napravio je Nihad Beganović, pa pročitajte u nastavku:

,,Sa prosječnom plaćom od 3.990 KM, nastavno osoblje Fakulteta islamskih nauka je najbolje plaćeno od svih drugih profesora i njihovih kolega na UNSA.

Zaista zanimljivo da profesori FIN-a imaju veće plaće i veća primanja od njihovih kolega recimo na Medicinskom ili Mašinskom fakultetu.

Sa druge strane često čujemo pitanja koliko Islamska zajednica i njeni uposlenici, od kojih se većina školovala na FIN-u, doprinose napretku društva i promicanju univerzalnih vrijednosti i opravdavaju sredstva koja društvo izdvaja za religiju čiji je zadatak upravo promicanje univerzalnih vrijednosti?

Koliko zapravo ima islamskog u tome da društvo profesorima islamskih nauka daje najveće plate od svih drugih profesora, kada je u osnovi poziv u vjeru, objašnjavanje vjerskih propisa na nekoliko mjesta u Kur’anu jasno i nedvosmisleno kazano da za taj posao Božiji Poslanici ne traže za sebe nikakvu dunjalučku korist.

A ulema i učenjaci su, kao što stoji u hadisu, nasljednici Poslanika!

Kako smo došli u situaciju da nam “nasljednici Božijih Poslanika” i “moralne vertikale” imaju najveće plaće i najveća primanja na Univerzitetu u Sarajevu, a sa druge strane veoma često čujemo optužbe da je “vjersko” ili da su upravo vjerske zajednice najveći kočničari napretka društva i da ih politika i politička elita koristi za dnevno-političke potrebe?

Koliko se oni sami trude da odgovore na ove optužbe i da zaista svojim radom, autoritetom, svakodnevnim pozivanjem i djelovanjem kroz medije, javne nastupe, zaista opravdaju ulogu onih koji su primjer drugima i koji svijetle drugima? Koliko su zaista moralne vertikale po pitanju transparentnosti, nepotizma, snažnog promicanja ekonomske jednakosti, pravde, i oštrog pozivanja na borbu protiv korupcije ili općenito, koji su prvi na crti kada se radi o “emr bil ma’ruf ve nehj anil munker” (pozivanje na dobro i odvraćanje od zla) i koji svojim primjerom bude nadu kod ljudi i koji su inspiracija običnom narodu?

Od ajeta koji govore o tome da islamski učenjaci za svoj poziv ne traže nikakvu nagradu je i 86 ajet sure Sad u kojem Allah dž.š. kaže:”Ne tražim ja od vas za ovo nikakvu nagradu i ja nisam izvještačen”, /86/ “Kur’an je, doista, svijetu cijelom opomena!”/87/ “i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!”/88/

Kaže Uzvišeni Allah:”Reci: “Ne tražim ja od vas za ovo nikakvu nagradu i ja nisam izvještačen”. Tumačeći ovaj ajet Ibn Kesir je rekao:”Reci, o Muhammede, ovim mušricima” “ne tražim ja od vas”, tj. moja je obaveza dostavljanje poslanice (Allahove riječi) i savjet, “za ovo nikakvu nagradu” – ne tražim od vas nikakvu dunjalučku korist da mi je date. “…i ja nisam izvještačen”, tj. meni je naređeno da ga dostavim i prenesem.

Zatim 47 ajet u suri Sebe, gdje Allah dž.š. kaže:”Reci: “Kakvu god nagradu da zatražim od vas, nek ostane vama, mene će nagraditi Allah, On nad svim bdi.”

Ibn Kesir je za ovaj ajet rekao:”Uzvišeni naređuje Svome Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., da rekne mušricima: “Kakvu god nagradu da zatražim od vas, nek ostane vama”, tj. od vas ne želim nagradu za ispunjavanje misije koju mi je Uzvišeni Allah povjerio i za to što vam naređujem da samo Allahu ibadet činite. “Mene će nagraditi Allah, On je svjedok svake stvari.” tj. zna sve, pa i za moje dostavljanje njegove vjere vama, a i za vaša djela.”

I zadnje pitanje koliko su profesori sa FIN-a u ovakvoj situaciji neovisni u svom djelovanju obzirom da znamo da je vlast u svakom vremenu i u svakom mjestu upravo kroz “vezivanje za hambar” hodža i imama pokušala za sebe ostvariti uticaj i političku korist. Kao oni koji imaju najveća primanja na UNSA, imaju li potpunu slobodu da govore i da djeluju bez straha za svoju egzistenciju ili za ta primanja?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79