Profesorica iz Bijeljine koju je ošamario roditelj: Nisu me zaštitili, htjeli su zataškati

Profesorica iz Bijeljine koju je ošamario roditelj: Nisu me zaštitili, htjeli su zataškati


Iako je javnost uznemirena nakon incidenta u kojem je roditelj fizički napao profesoricu Oliveru Krsmanović u Srednjoj poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini, ni nekoliko dana nakon ovog nemilog događaja nema konkretnih prijedloga kako spriječiti slične incidente u budućnosti.

S druge strane, javnost upire prst u medije, optužujući ih da štite identitet nasilnika i ne objavljuju njegovo ime. Međutim, objavljivanjem imena napadača bilo bi ugroženo pravo njegove maloljetne kćerke, što je u skladu s Konvencijom o zaštiti integriteta djeteta, koju mediji moraju poštovati.

Iako je većina medija saznala tko je napadač, zaštita djeteta ostaje prioritet. Nedavno je u Banjaluci otac jednog učenika fizički napao drugog učenika ispred osnovne škole, a mediji nisu otkrili identitet napadača iz istih razloga.

Slučaj iz Banjaluke okarakterisan je kao krivično djelo, a izvještaj je predat Okružnom tužilaštvu. U međuvremenu, slučaj iz Bijeljine je okvalifikovan kao prekršaj.

Profesorica Olivera Krsmanović opisuje trenutak napada: „Bila sam okrenuta leđima prema vratima kada je ovaj roditelj uletio kao tajfun u zbornicu, udario me i potom se izvikao. Niko od kolega nije pozvao policiju, pa sam to učinila ja. Policija je stigla brzo, ali tog dana nije bilo školskog policajca.“

Nažalost, rukovodstvo škole, prema njenim riječima, nije pružilo potrebnu podršku. „Do danas se niko iz Ministarstva prosvjete i kulture nije obratio da upita kako sam“, naglašava Krsmanovićeva.

Biljana Zarić, direktorica škole, najavila je saopštenje o daljim aktivnostima u vezi s ovim slučajem, dok Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, planira sastanak s policijom radi poboljšanja sigurnosnih uvjeta za prosvjetne radnike.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, poziva na hitno kažnjavanje počinilaca nasilja. „Krajnje je vrijeme da se svi mobiliziraju kako bi podržali povrijeđenu koleginicu i spriječili dalja nasilja“, ističe Gnjatić.

Pravnik Milko Grmuša planira izmjene Krivičnog zakonika kako bi napadi na nastavnike bili tretirani kao napad na službeno lice. „Roditelji koji ne znaju vaspitati svoju djecu i provode silu nad nastavnicima moraju biti zaustavljeni“, naglašava Grmuša.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje ovaj incident, naglašavajući da nasilje prema prosvjetnim radnicima nije prihvatljivo i mora biti adekvatno sankcionisano. Također, zatražili su stručni nadzor u školi kako bi se osiguralo da se ovakvi incidenti više ne ponove.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija