Profesorica iz Sarajeva hrvatskom ministru na konferenciji: Je li to “sapun prije parfema”?!

Na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu, profesorica sa Fakulteta političkih nauka univerziteta u Sarajevu Nedžma Džananović Miraščija, postavila je pitanje ministru vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, a koje je započela šalom: -Šta je potrebno da ministar vanjskih poslova Hrvatske razumije poentu i sadržaj presude u slučaju Sejdić-Finci. Odgovor je: Ako ministar vanjskih poslova postane generalni sekretar Vijeća Evrope.

-U ime svih građana BiH, koje Hrvatska konstantno pokušava isključiti iz rasprave o budućnosti BiH i svih Bošnjaka, Srba i Hrvata koji nisu većina u sredinama u kojima žive, pristojno vas molim da pročitate šta presuda kaže. Zašto Hrvatska agresivno podržava presudu o diskriminaciji propagiranjem dodatne diskriminacije u BIH. Da li je to ‘sapun prije parfema’, kako je to hrvatski predsjednik Zoran Milanović jednom prilikom rekao?, pitala je Džananović Miraščija.

Grlić Radman je, odgovarajući na postavljeno pitanje, citirao pitanje postavljeno na referendumu održanom 1. marta 1992. godine, kojim je BiH odlučivala o istupanju iz tadašnje Jugoslavije, a koje glasi “Da li ste za suverenu BiH Muslimana, Srba, Hrvata i ostalih građana”.

-I ja sam rođen u BiH i imam dvojno državljanstvo. Pitanje Bosne i Hercegovine je pitanje percepcije. Moderna BiH je bazirana na Dejtonskom sporazumu, koji je rezultat ratne tragedije. BiH je multietnička država sastavljena od Srba, Bošnjaka i Hrvata. Međutim, potrebno je mijenjati Izborni zakon kako bi se eliminisali svi oblici diskriminacije. Ako gledate na primjeru tri člana Predsjedništva BiH, Hrvati su najranjiviji jer su najmalobrojniji, tako da je neophodno mijenjati Izborni zakon da bi im se

Moderator panela potom ga je upitao “Želite li treći entitet u BiH?”. Grlić Radman je još jednom vješto izbjegao konkretan odgovor.

-Lideri Bošnjaka i Hrvata su na dobrom putu da nađu zajedničko rješenje. Naš je interes da podržimo evropsku perspektivu BiH, kazao je Grlić Radman.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79