Proglasili ga izdajnikom vlastitog naroda: “Ne možete plasirati broj od 1601 ubijenog djeteta bez dokumentacije…

Dugo godina hronološki se bavio i pitanjem ubijene djece Sarajeva… Samo zato što je odlučio propitati zvanične brojeve i istraživati o žrtvama, Tokaču su proglasili izdajnikom vlastitog naroda

Direktor Istraživačko dokumentacionog centara IDC-a Mirsad Tokača govorio je za Source portal o temi koja je prethodnih dana okupirala javnost u BiH, a odnosi se na tačan broj ubijene djece u Sarajevu tokom opsade.

Podsjetimo, ovu bolnu otvorio je politički analitičar Srđan Puhalo, koji je čak punudio novčanu nagradu u iznosu od 10.000 KM svakome ko mu donese imena 1601 ubijenog djeteta tokom opsade Sarajeva.

– Za mene brojevi nisu bitni, bitan je identitet žrtve. Ne možete plasirati broj od 1601 ubijenog djeteta, a da ne ponudite dokumentaciju. Gdje je taj fantomski spisak – rekao je u razgovoru za Source Mirsad Tokača.

Dugo godina hronološki se bavio i pitanjem ubijene djece Sarajeva… Samo zato što je odlučio propitati zvanične brojeve i istraživati o žrtvama, Tokaču su proglasili izdajnikom vlastitog naroda.

A on upozorava da svaka neodgovornost u utvrđivanju smrtno stradale djece tokom opsade Sarajeva “nudi argumentaciju svima onima koji hoće da relativiziraju zločine, koji hoće da ih potpuno negiraju, koji hoće da nečiju nesposobnost da posao uradi profesionalno, u skladu sa profesionalnom etikom, iskoristi kako bi se poništilo ono što se stvarno desilo”.

 

– Ja sam uvijek govorio o brojevima iza kojih su stajala imena i identiteti – ističe Tokača.

Cijeli razgovor možete pogledajte ovdje.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79