Program reorganizacije rudnika FBiH u krizi: Šta će biti sa rudarima?

Prema ranijim najavama iz Federalne vlade, oko 2.200 radnika je višak u sedam rudnika koliko ih posluje u Koncernu Elektroprivrede.

Predložena sistematizacija, koju su u okviru programa restrukturiranja rudnika u Federaciji uradili predstavnici Elektroprivrede i uprava rudnika koji posluju u njenom koncernu, nema podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji. Predstavnici sindikata jednoglasno su zauzeli stav od kojeg, kako navode, neće odustati.

IZUDIN SPAHIJAJ, predsjednik Sindikata RMU Zenica:

“Gore je zaključak donesen, nema potpisivanja dok se ne napravi akt kako riješiti rudare koji nisu u sistematizaciji. Znači, nije višak radnika, nego nisu u sistematizaciji. Na koji način i kad njih zbrinu, potpiše se taj akt, onda možemo pričati o sistematizacijama”.

Prema predloženoj sistematizaciji 2.200 radnika u sedam rudnika je višak, odnosno nisu predviđeni u sistematizovanim radnim mjestima. Od ovog broja u zeničkom rudniku je 370, a u Rudniku mrkog uglja Kakanj čak 500 radnika nije obuhvaćeno novom sistematizacijom. U Sindikatu kakanjskog rudnika imaju i prijedlog kako da na adekvatan način budu zbrinute njihove kolege.

ABDEL FAZLIĆ, predsjednik Sindikata RMU Kakanj:

“Mi tražimo da se eventualni višak, kod nas u Sindikatu ne postoji višak, znači eventualni višak da se zbrine na socijalno prihvatljiv način ili , kao 2003. i 2004.godine u Elektroprivredi BiH.”

Iz Federalne vlade ranije su potvrdili da će restrukturiranje pratiti programi socijalnog zbrinjavanja. Međutim, do sada ti programi nisu predstavljeni sindikatima. Najavljeno je i to da će cijeli posao oko restrukturiranja rudnika biti završen u ovoj godini.

NERMIN DŽINDIĆ, ministar industrije, energije i rudarstva FBiH:

“Dakle sa krajem godine bi trebali sve ove faze preći da bi znali koji od rudnika će u budućnosti u fulu raditi, koji će raditi sa smanjenim kapacitetima, a koji neće raditi.”

Bilo koji od modela zbrinjavanja radnika da se primijeni, a radi se o prekvalifikaciji, dokupu radnog staža radi penzionisanja, te stimulativnim otpremninama, trebaće milioni maraka. U zeničkom Rudniku to će biti poseban problem, jer su rudari 10 godina primali neto plate zbog čega 38 sada već bivših komorata, koji su u prošloj godini stekli uvjete za penzionisanje, i dalje čeka uplatu doprinosa i konačni odlazak u pošteno zarađenu penziju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79