Proizvodnja namještaja u RS-u doživjela fijasko: pad potražnje i cijena doveli do krize

Pad potražnje i niže cijene namještaja nastavili su negativan trend poslovanja firmi koje se bave proizvodnjom namještaja u Republici Srpskoj, uzrokujući ozbiljne probleme u industriji, poručuju privrednici iz ovog sektora.

Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i vlasnik kompanije “Petroprojekt” iz Bratunca, izjavio je za “Nezavisne novine” da je potražnja u RS-u pala između 28 i 38 posto ove godine.

“Namještaj za široku potrošnju doživio je potpuni fijasko, dok se luksuzniji namještaj još uvijek traži,” kazao je Petrović, dodajući da postoji određena potražnja među kupcima s većim budžetima. On je naglasio da cijela drvna industrija trpi, ne samo zbog smanjenja potražnje, već i zbog pada cijena i povećanja troškova.

Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske, potvrdio je da se negativan trend proizvodnje namještaja nastavio i u prvom kvartalu ove godine. “Teško je očekivati kupovinu namještaja u kriznim vremenima. Nadamo se oporavku u narednom periodu, ali trenutno je situacija teška,” izjavio je Andrić.

Edin Dacić, vlasnik kompanije “Standard” iz Prnjavora, istaknuo je da su prošle godine imali pad poslovanja od 25 posto, ali ove godine bilježe stabilnost. “Ulažemo u nove tehnologije kako bismo povećali produktivnost i pripremamo se za nove poslove,” rekao je Dacić, izražavajući nadu u rast potražnje u budućnosti.

S druge strane, Darko Partalo, direktor kompanije “Drvoprodex” iz Banjaluke, naveo je da je došlo do određenog oporavka na tržištu u posljednjih nekoliko mjeseci. “Situacija je trenutno stabilna, a posljednjih mjesec dana nagovještavaju poboljšanja, što nas čini optimistima,” izjavio je Partalo.

Industrija namještaja u RS-u suočava se s ozbiljnim izazovima, ali postoje naznake potencijalnog oporavka i prilike za budući rast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79