Projekat u Zenici: Otvaranje socijalne samoposluge do kraja godine

Zeničko Udruženje “Geopa” privodi kraju realiziranje jedinstvenog projekta u Bosni i Hercegovini – socijalne samoposluge.

Kako nam je rekao Said Bečić, predsjednik Udruženja, trebala bi biti otvorena najkasnije do kraja godine.

Spisak porodica

Prema njegovim riječima, iako se to trebalo dogoditi naljeto, korona je utjecala na sve, pa i na realiziranje njihovog projekta.

– Do sada smo uspjeli prikupiti 15.000 KM iz donacija. Gradonačelnik Fuad Kasumović nam je obećao dati besplatno prostore za samoposluge, a što nam je ogromno olakšanje jer je to, ustvari, i najveći teret – kaže Bečić.

Ističe da će, u početku, Zenica imati tri socijalne samoposluge te da se trenutno pravi spisak svih porodica na području grada, a koje će ostvariti benefit na kupovinu u samoposluzi.

– Očekujemo oko 3.000 korisnika. Međutim, taj broj će se kasnije, zasigurno, povećati. Ljudi će krenuti u registraciju u punom jeku tek kada samoposluga bude otvorena. Redovi, pa i ova korona, za ovjeru dokumenata, također, doprinose tome da se neki ne odluče odmah prikupljati dokumentaciju – naglašava Bečić.

Radna mjesta

Ukupna vrijednost projekta je 650.000 KM. Za svaku pohvalu je zapošljavanje deset invalidnih osoba.

Bečić ističe da je sličan projekt bio u Sarajevu, međutim, rad samoposluge nije opstao jer je izostala podrška javnog sektora. To je najbolji pokazatelj da se održivost mora institucionalno riješiti.

Ova samoposluga će biti u vlasništvu nevladinih organizacija, ne privatno vlasništvo, što će biti i statutarno riješeno.

Kućna dostava za bolesne

Za socijalne slučajeve teškog zdravstvenog stanja bit će omogućena i dostava namirnica na kućnu adresu.

– Planirali smo i 10, 15, 20, 25 i 30 posto popusta. Popust od 30 posto će imati osobe koje su na evidenciji Centra za socijalni rad, 20 i 25 posto će biti ugrožena domaćinstva čija su primanja do 400 KM, a od 400 do 600 KM bit će oni između 10 i 15, zavisno od socijalnog statusa – pojašnjava Bečić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79