Proletio iznad BiH: Pao satelit težak dvije tone

Foto: Osijek ekspres

Satelit ЕRS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje, ponovo je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog okeana, odnosno negdje između Aljaske i Havaja, potvrdila je Еvropska svemirska agencija (ЕSA).

“Otprilike u 18.17 CЕT u srijedu, ЕSA satelit završio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog okeana. Nije zabilježena materijalna šteta”, stoji u njihovom izvještaju.

ЕSA-in drugi “Juropian Remot Sensing” satelit lansiran je 21. aprila 1995. godine. Zajedno s gotovo identičnim satelitom ЕRS-1, omogućio je neprocjenjive dugoročne podatke o kopnenoj površini zemlje, temperaturama okeana, ozonskom omotaču i opsegu polarnog leda.

U trenutku lansiranja bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje. Bio je veličine autobusa, dug više od 11 metara, težak dvije tone. Većina njegovih dijelova izgorjela je pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Еvropska svemirska agencija odlučila je prekinuti njegovu misiju nakon što je uspješno radio 16 godina. Zbog mogućnosti sudara s ostalim satelitima, nakon godina propadanja u orbiti krenuo je put Zemlje.

Postepeno se spuštao prema Zemlji od završetka njegovog rada u 2011. U srijedu je satelit dostigao kritičnu visinu od oko 80 kilometara na kojoj je atmosferski otpor bio toliko jak da se počeo raspadati u komade.

Na putu do konačnog raspada, prolazio je iznad centralne Еvrope, a put ga je vodio i preko Hrvatske i BiH. Navodno je ranije tokom popodneva snimljen iznad Osijeka, ali to se ne može sa sigurnošću potvrditi.

Lokalni portal “Osijek ekspres” objavio je fotografiju svjetleće tačke na nebu koja je snimljena u 17.55 sati i pomicala se prema sjeveru.

Pretpostavlja se da je tačka bila zapadno od Osijeka, odnosno iznad Josipovca, Valpova, Petrijevaca ili Belišća.

Objavljen je i snimak čitateljke koja je telefonom u 18.00 sati zabilježila svjetlost na nebu iznad Belišća.

“Vidjela sam na jednom portalu da će danas oko 17.55 proletjeti satelit iznad Slavonije. U jednom trenu dok sam se vraćala kući sa kćerkom, ugledala sam neku svjetlost koja se miče. Prvo je išlo polako i onda sve brže dok se približavao”, opisala je čitateljka Dijana.

Stručnjaci su ranije predviđali da je moguće da neki robusniji dijelovi satelita izdrže intenzivno zagrijavanje koje nastaje tijekom velikih brzina, ali uvjeravaju da su male šanse da ti fragmenti padnu u naseljenim područjima i prouzroče eventualnu štetu.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena okeanom, krhotine koje prežive najvjerojatnije će biti izgubljene u moru, piše “BBC”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79