Prolongiran početak snimanja serije o čuvenoj operaciji “Tigar” Petog korpusa Armije RBiH

Snimanje TV akcione ratne serije o historijskoj vojnoj Operaciji “Tigar – sloboda 94” Armije Republike Bosne i Hercegovine, njenog Petog korpusa, odgođeno je do daljnjeg.

Iako je prva klapa trebala pasti najesen ove godine, reditelj Jasmin Duraković, kaže da to ipak neće biti izvedivo, jer finansijsku konstrukciju nisu uspjeli zatvoriti.

– Mi i dalje radimo na razvoju projekta “Operacija Tigar”. Naša produkcija DEPO bila je, pored nekih drugih, sa ovim projektom na konkursu BH Telecoma za produkciju igranih TV serija. Prošli smo u uži izbor, ali smo obaviješteni da prošle godine nisu u prilici da podrže ovaj projekat, te da će početkom ove godine ići sa novim. Po nama, uprkos zaista dobroj ideji da BH Telecom uđe u produkciju svojih vlastitih sadržaja, kao oblik svoje borbe na tržištu telekom operatera dosta su spori u tome.

Vidmo šta se dešava u Srbiji i kakva se tamo vodi borba između United Medije i Telekoma Srbije na ovom polju. Smatramo da je ovo dobar projekat koji, pored patriotskog saržaja koji treba proizvoditi, ima specifičnu težinu, jer je on upravo ono što publika i korisnici žele. Ima sve elemente uzbudljivog ratnog akcionog trilera kakav dugo ovdje nije sniman, rekao bih čak od vremena kada je Hajrudin Šiba Krvavac radio svoje filmove. Mnogi su nam ponudili podršku, ali objektivno bez podrške jakog telecom operatera, teško je u BiH napraviti jedan ovakav projekat. Kao ekipa koja je više od deset godina radila, ukljujući i scenarij za osam epizoda serije, na ovome projektu, možemo reći da smo uradili sve što je do nas, daljnja sudbina ovoga projekta ovisi o ovim okolnostima – pojašnjava Duraković koji uz brata Vahida potpisuje i scenarij.

Inače, Operacija Tigar smatra se jednom od najuspješnijih akcija Armije RBiH tokom posljednjeg rata, a čak je u nekim krugovima van BiH označena kao najuspješnija vojna ratna prevara. Snimanje serije počet će kada dođu bolji dani, a obuhvatit će autentične lokacije u Bosanskoj krajini. Glavne uloge, borce Armije RBiH, čuvenog komadanta Hamdiju Abdića Tigra, ali i neprijateljsku stranu predvođenu Fikretom Abdićem, utjelovit će bh. i glumci iz regiona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79