Promaklo joj: Sutkinja iz Širokog Brijega priznala grešku u sačinjavanju presude

Sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu, Radmila Mandić, priznala je grešku u disciplinskom postupku vezanom uz izradu presude za klevetu protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Sutkinja Mandić priznala je da je koristila dijelove obrazloženja presude jednog drugog slučaja u presudi protiv CIN-a, navodeći da joj je to “promaklo”.

Disciplinski tužitelj tereti Mandić za više disciplinskih prekršaja, uključujući “donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon” i “neopravdano kašnjenje u izradi odluka”.

Tokom svjedočenja, Sutkinja Josipa Koroušić potvrdila je da je Mandić saznala za izmijenjenu odluku tek nakon što je dostavljena strankama.

Sudija Boris Galić je iznio da je dosadašnja praksa bila da se odluka koju sačini predsjednik ne čita, uz objašnjenje da je to zbog međusobnog povjerenja.

Mandić je također odbila pritvor u jednom predmetu zbog nejasnosti u obrazloženju.

Tužitelj Josip Aničić podnio je prijavu protiv Mandić i još troje sudaca zbog niza propusta u jednom predmetu. Disciplinski postupak protiv sutkinje Mandić nastavlja se 16. aprila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79