Promjena kursa: SNSD će sudjelovati na izborima koje organizuje CIK

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, najavio je da će njegova stranka, uprkos najavama opstrukcije izbora i usvajanja entitetskog izbornog zakona, ipak sudjelovati na izborima koje organizira CIK.

Uprkos višemjesečnoj kampanji koja obuhvata i pitanje otcjepljenja od Centralne izborne komisije BiH te uspostavljanja entitetske komisije i izbornog zakona RS-a, Dodik je, čini se, ponovno promijenio stav.

Tokom razgovora s medijima, Dodik je izjavio da SNSD ima za cilj spriječiti zloupotrebe izbornog procesa.

“Nadali smo se da će Republika Srpska brže donijeti svoj izborni zakon kako bismo proveli izbore, ali sada imamo veto u Vijeću naroda RS-a koji nas sprječava da postupimo po tom zakonu. Nakon Vijeća uslijedit će konsultacije između NSRS-a i Vijeća naroda, na kojima ne vjerujem da će doći do dogovora, pa će tek onda sve biti završeno u optimalnom roku za naredna dva mjeseca”, rekao je Dodik.

Dodik je usporedio situaciju s Kosovom te istaknuo da neće dozvoliti zloupotrebu izbornog procesa.

“Pričekat ćemo formalno naš izborni zakon, a čim se stvore uvjeti, odlučit ćemo kako će se RS ponašati i besprijekorno implementirati izborni zakon RS-a”, rekao je Dodik.

Misija OSCE-a osudila je usvajanje entitetskog zakona i tražila njegovo povlačenje jer je usmjeren protiv ustavnog poretka zemlje.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević kritizirao je Dodika i poručio da će izbori ipak biti provedeni po državnom zakonu.

“To je još jedno derogiranje zakona i odluka donesenih u NSRS jer od samog početka niko iz SNSD-a nije ni imao namjeru da taj zakon stupi na snagu, nego se kao i uvijek do sada trgovalo sa nadležnostima RS-a, koje se na ovaj način ponovo obesmišljavaju”, naglasio je Miličević i dodao:

“Tako je i sa raznim referendumima, agencijama, zakonima i drugim nadležnostima. Sve čine samo da bi ova vlast opstala, bez obzira na cijenu. Što je SNSD duže na vlasti, sve manje je RS”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79