Promjene od 15. oktobra: Koliko kutija cigareta se može unijeti u Hrvatsku

Od 15 oktobra mijenjaju se pravila šta se sve i koliko može uz lični prtljag unijeti u Hrvatsku i to bez plaćanja PDV-a i akcize. Više neće biti dozvoljen prijenos “šteke” cigareta, nego samo dvije paklice, javlja Poslovni dnevnik.

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate nameta također biti peterostruko manja nego do sada. Umjesto dosadašnjih 250 grama slobodno će se moći unijeti 50.

Sa svakim poskupljenjem cigareta i duhana, stizala su od glavnih igrača u duhanskoj branši i upozorenja da će to potaknuti sivo tržište i prekogranične kanale koji u poreznom smislu izmiču državi.

Opskrbu jeftinijim cigaretama iz BiH ili Srbije, i onu u legalnim okvirima i izvan njih, ove je godine već donekle otežala epidemiološka situacija, a uskoro će i novi propisi.

Te promjene dio su predloženih izmjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u lišnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država (izvan Evropske unije) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja.

Prijedlogu izmjena je ove sedmice pušten u javnu raspravu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79