Promocija knjige u Beogradu: Vučićev režim ponovo ubija tuzlansku mladost

Srbijanski general, svojom drugom knjigom po redu, pokušava osporiti presudu Suda BiH kojom je general Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiju.

Sinoć je u beogradskom Domu Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije promoviralo knjigu Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”.

Srbijanski general, svojom drugom knjigom po redu, pokušava osporiti presudu Suda BiH kojom je general Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji.

Recenzenti i promotori knjige bili su Dževad Galijašević, Milorad Kostadinović i Petar Škrbić.

Memorandum SANU II

Nije ovoj monstruoznoj ekipi bilo dovoljno što su 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji ugašeni životi 71 mladića, djevojke i djeteta, i ranjeno njih 180, već nastoje kroz knjige generala, inače osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Zadra i smrt najmanje 30 civila, još jednom ubiti tuzlansku mladost.

Tim za odbranu generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića i ovom promocijom knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” generala u penziji Ilije Brankovića, želi da na još jedan način animira javnost u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji, kako bi nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, najzad, dočekao pravdu. To je važno tim prije, jer rezultati svih ekspertskih timova, prezentovani u knjizi, potvrđuju da je proces protiv Novaka Đukića politički motivisan i dirigovan, kako bi prikrio stvarne činjenice o modelu po kojem su počinjeni mnogi zločini u Bosni i Hercegovini tokom rata, od Markala, Ulice Vase Miskina i drugih, kada su za pogibiju, uglavnom muslimanskog življa, bez argumenata i činjenica, okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske- poručeno je sa sinoćnje promocije.

Činjenica da je izdavač Medija centar Ministarstva odbrane Republike Srbije, jasno ukazuje da se ne radi tek o “književnom djelu” i jednoj u nizu promicija knjiga nekog penzionisanog generala, već o dobro osmišljenom projektu, kojim se pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića, realizira jedan od bitnijih dijelova Memoranduma SANU II.

Podsjećanja radi, Memorandum SANU I iz 1986. godine, prouzrokovao je genocid, urbicid, ratne zločine i razaranja.

Dvadeset i pet godina kasnije, iz iste kuhinje izašao je Memorandum II, kojim se trebaju završiti u miru svi velikosrpski projekti koji nisu ostvareni u ratu i predstavlja zvaničnu politiku aktuelnog srbijanskog režima.

Memorandum II na sebi ima oznaku da je internog karaktera, za potrebe Vlade Srbije uz napomenu “čitanje bez daljeg rasturanja”. Na ovaj način, srbijanske vlasti su se zaštitile i tokom i nakon agresije na BiH, jer je i prvi Memorandum također bio navodno nezvanični dokument, a ne službena politika tadašnjeg zločinačkog režima Slobodanom Miloševićem.

Sinoć promovirana knjiga koja vrvi monstruoznim lažima, njen autor i promotori, samo su praktično demonstrirali prvu tačku Memoranduma II:

1. Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju.

“Ekspert” Dževad Galijašević

U službi Vučićevog režima je i “ekspert” Dževad Galijašević, koji kao i general Branković rado svoje knjige prepušta u ruke izdavaču Medija centar Odbrana.

Njegova nova knjiga “Zemlja beznađa: Bosna i Bošnjaci između juče i sutra”, koja govori o svim “pogrešnim političkim odlukama Bošnjaka kroz historiju”, predstavljena je prije desetak dana na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79