Propali dogovori vlasti Crne Gore i SPC-: Šta je nudila Vlada, a šta je odbila crkva

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopćio je danas da su razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) okončani bez rezultata, uprkos, kako je rekao, brojnim ustupcima koje je jučer i danas napravio Vladin pregovarački tim.

“Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih jučer i danas, prihvatili smo: Prvo da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne crkvu. U tom smislu predložili smo potpuno novi član 63 Zakona, čime smo prihvatili prijedloge Crkve. Drugo: da Srpska pravoslavna crkva nastavi sa korištenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro. I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 Zakona, i jasno isključili mogućnost da vjerske objekte može korisiti bilo koja vjerska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, izjavio je Marković.

Kao treće, kako je naveo, predloženo je da se izmjene usvoje već prekosutra na Vladi i proslije Parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog mjeseca.

“Pojednostavljeno – ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute, kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Riječju – da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo Vladi“, kazao je premijer Marković u obraćanju javnosti, neposredno nakon okončanja druge runde razgovora pravnih eksperata Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

Premijer je rekao da je sa žaljenjem primio informaciju da razgovori nisu rezultirali uspjehom.

Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je SPC ostala pri ustaljenoj praksi da funkcioniše izvan pravnog sistema, izvan pravila i procedura.

“A decenijama iza nas to se ogledalo u: Neregulisanom boravišnom statusu za sveštenstvo i monaštvo dovedeno sa strane, a koje služi u našim crkvama i manastirima; Neregulisanom radnom i penzijskom statusu i stranog, ali i domaćeg sveštvenstva; Neplaćanju poreskih obaveza za prihode od crkvenih biznisa i poslova; Nepoštovanju zakona i drugih propisa Crne Gore; Stavu crkvenih velikodostojnika i starješina da država treba da se registruje kod njih”, kazao je on.

Predsjednik Marković je kazao da odbijanje registracije u demokratskom svijetu znači nepriznavanje samog sebe i svog subjektiviteta; neprihvatanje društva i države; i nepriznavanje legitimnog društvenog i pravnog poretka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79