Propao još jedan pokušaj deblokade federalnih institucija. SDP, DF i Naša stranka se nisu pojavile

Iako se više govori o blokadi državnih institucija, one na nivopu FBiH su blokirane mnogo duže. Danas je trebao biti održan sastanak predstavnika stranaka kako bi se i ovo pitanje pomjerilo s mrtve tačke. Međutim, kako javlja Istraga.ba, sastanak je propao.

– Propao sastanak političkih partija o deblokadi Federacije BiH. Na sastanku su se pojavile samo delegacije HDZ-a BiH, SDA i SBB-a. U skladu sa ranije iznesenim stavovima, predstavnici SDP-a BiH, DF-a i NS-a nisu se pojavili na pregovorima, navodi Istraga.ba.

Podsjećamo, iako su izbori održani prije više od tri godine, još nisu imenovani novi predsjednik, potpredsjednici, premijer i ministri u Vladi FBiH u skladu sa rezultatima. Osim toga, u blokadi je i Ustavni sud FBiH, jer nisu imenovane nove sudije umjesto onih kojima je istekao mandat.

Razlog za sva ova neimenovanja je odbijanje HDZ-a da da svoju saglasnost za postavljenja dok se Izborni zakon BiH ne promijeni tako da HDZ-u garantuje da će uvijek imati člana Predsjedništva BiH iz reda hrrvatskog naroda, kao i gvećinu u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79