Propao još jedan tender: Niko se nije javio da montira i servisira respiratore koje je uvezla Srebrena malina

Ni u drugom raspisanom tenderu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) niko se nije javio kako bi montirao i pustio u rad 100 respiratora, potvrdio je za Faktor Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ-a.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora nabavila je firma Srebrena malina u aprilu i maju ove godine zbog pandemije koronavirusa, a koštali su 10,5 miliona KM.

– Ni ovaj put niko se nije javio. Sve je ovo pomalo čudno. Sada nam jedino preostaje treće raspisivanje tendera, najvjerovatnije će se raditi o otvorenom postupku, sa smanjenim uvjetima. Nećemo tražiti autoriziranog ponuđača, moći će se javiti firme koje su radile na sličnim uređajima – kaže Kadribegović.

Prema njegovim riječima, jedna firma iz Niša, koja je u Srbiju prošle godine upravo uvezla iste respiratore kao što su ovi Srebrene maline, bila je nakratko zainteresovana za ovaj posao, ali su ubrzo odustali.

– Kazali su nam da nisu spremni za pregovarački postupak bez obavještenja, na šta smo im istakli da je to sve po zakonu, s obzirom na to da je propao prvi tender. Neprihvatljivo je da ovi medicinski aparati stoje u skladištima već mjesecima i da nisu na raspolaganju zdravstvenim ustanovama – istakao je Kadribegović.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog nabavke ovih respiratora, a njom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79