Propasti SDP-a na državnom nivou: Sve zbog sujete i kalkulacija

SDP kao najveća stranka Trojke koja koalira na državnom nivou nema nijednog delegata u državnom parlamentu. To je tema koju komentarišu mnogi političari, među kojima i oni koji pripadaju toj stranci. Jedan od njih je i Dragan Stevanović, potpredsjednik kantonalnog odbora stranke.

On je kazao kako partneri u ključnom momentu očigledno nisu shvatili šta treba biti dugoročni cilj. Objašnjava da je u državnom parlamentu važno imati one koji se za državu bore u sredinama gdje im je to onemogućeno piše Klix.

Rasulo u SDP-u: Šta je truhlo kod “Crvenih”?

“Mnogo je lakše biti Srbin ili Hrvat u Sarajevu, Zenici i Tuzli i boriti se za jedinstvenu BiH. Mnogo teže je to biti u bastionima HDZ-a u zapadnoj Hercegovini i SNSD-a u RS. Zbog toga ,ako me pitate kome bih prije dao glas u Parlamentu BiH, dao bih Lani Prljić, Ivanu Bobaru, Jugoslavu Brdaru, Aleksandru Vukoviću i Saši Grbiću.

Gledajući dugoročne političke ciljeve za integraciju BiH, a ne trenutne političke kalkulacije (a to je principjelna politika) oni će uvijek imati prednost ispred mene, Igora, Davora, Zlatka, Damira i drugih kada su u pitanju organi BiH jer to ima veću političku težinu u borbi protiv politika HDZ-a i SNSD-a”, napisao je na Facebooku.

Navodi kako SDP pokušava promijeniti takvu lošu politiku i ističe da nije problem u tome što je izabran Zlatko Miletić u Dom naroda BiH nego što lideri nisu prepoznali ključnu potrebu.

“U tome je dugo godina griješio SDP pod vodstvom Lagumdžije i sada sa teškom mukom i dosta sporo ispravljamo te greške,u tom griješe i ljudi koje svakog na svoj način cijenim – Željko Komšić, Damir Marijanović i Zlatko Miletić. Dakle, nije problem izbora Zlatka Miletića, koji je već izabran u Zastupnički dom gdje i pripada, u Dom naroda,problem je što za račun sujeta i sitnih kalkulacija (ne kažem da tu. eventualno nema udjela i pregovarački tim SDP) u ovom ključnom momentu nismo prepoznali taj dugoročni politički cilj”, naveo je.

Na kraju se osvrnuo i na Stranku za BiH i NES, koji bi zbog neočekivanog izbora Miletića u državni Dom naroda, mogli ostati kratkih rukava prilikom raspodjele resora sa federalnog nivoa unutar Osmorke.

“Raspravljati o ovome sa SzBiH i NES uopšte nema smisla, oni nisu politički subjekti takvog tipa promišljanja, njihovo političko promišljanje ne ide dalje od trenutne kalkulacije”, dodao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79