Propio sam i kuću, postao sam beskućnik!

Kada uz čašicu viška provedeš oko dvije ili više od četiri decenije, kako su to u svom životu uradili Fehrudin Grgić ili Mile Škrbić, prvi iz Kamengrada, a drugi iz Gornje Sanice kod Sanskog Mosta, onda je Centar za rehabilitaciju korisnika „Novi početak“ u Božićima kod Prijedora sasvim logičan izbor. Tim veći jer su obojica i beskućnici.

Narušeno zdravlje

– Sve što sam zaradio, ja sam propio. Propio sam i kuću i sve što mi je otac ostavio. Postao sam beskućnik. Nije mi žao, ali jeste što sam zdravlje narušio. Ovo je dobro mjesto. Uvijek me toplo dočekaju, čak i dođu po mene kada ih zovem – kaže 37-godišnji Fehrudin, koji u komunu dolazi i iz nje, bar naoko oporavljen, odlazi veći peti put.

U komuni u Božićima trenutno su četiri ovisnika, mada je kapacitet Centra osam puta veći. Sva četiri višegodišnji i decenijski alkoholičari i svi s istom željom, da budu bivši. Onih koji imaju problema s narkoticima ovdje trenutno nema, a povremeno, obično samo na nekoliko dana, jer ih mjesto ne drži, ovamo dolaze i ljudi s ulice, piše Avaz.

– Dođu da se ugriju kada je jako hladno. Da se okupaju i jedu. Pokušavamo ih ovdje kroz razgovor zadržati, ali na kraju je ipak njihova odluka hoće li ostati ili se vratiti – kaže Danko Malešević, izvršni direktor „Hleba života“, organizacije koja je prije četiri godine osnovala ovaj centar.

Imaju internet

Posljednjih mjeseci Centrom upravlja Nebojša L. iz Modriče. U Božiće je stigao zbog problema s alkoholom. I dohvatio se posla, jer vrijeme tako brže prolazi.

– Zasadili smo novi voćnjak, imamo farmu, sušaru, pekaru, sve je u funkciji… i internet, jer tako komuniciramo s najbližima. Redovno vikendima idem i kući – priča Nebojša.

Ima sreću da ga tamo u Modriči čeka porodica, supruga i djeca. Drugi na ovom mjestu, gdje su nas dočekali s odličnom kafom i još boljim sušenim mesom, obično nisu te sreće.

Rade i pomažu drugima

U Božićima se živi mirno. I mnogo radi. Obrađuju četiri hektara zemlje, sade krompir, luk, mrkvu… i to šalju u javnu kuhinju „Hleba života“. Nebojša redovno obilazi jednu 87-godišnju mještanku i pomaže joj. Nabavi šta treba, iscijepa i unese drva, a Škrbić, po struci zubni tehničar, kada neko zatraži, mada su takvi rijetki, popravi i poneku protezu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79