Propuštena velika šansa: Schmidt krivi vlasti RS-a za gubitak 70 miliona eura iz EU

Propuštena velika šansa: Schmidt krivi vlasti RS-a za gubitak 70 miliona eura iz EU


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, oglasio se povodom gubitka 70 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan, koji su bili namijenjeni Bosni i Hercegovini.

Schmidt je jasno označio vlasti Republike Srpske kao glavne krivce za ovaj financijski gubitak.

U svojoj objavi na društvenoj mreži X, Schmidt je pozdravio pokušaje rješavanja problema kako bi Bosna i Hercegovina izbjegla gubitak cjelokupnog iznosa od milijardu eura predviđenih za zemlju.

“Visoki predstavnik sa iznenađenjem konstatuje da je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta EU, ali pozdravlja intenzivne i detaljne aktivnosti brojnih vodećih političkih aktera u državnoj koaliciji da bi se došlo do solidnog i progresivnog programa sa EU,” objavio je OHR.

Schmidt je naglasio da su građani Bosne i Hercegovine najveći gubitnici zbog propuštene prilike za dobijanje hitno potrebnog novca za javne investicije.

“Građani imaju pravo očekivati odgovornost, a ne antidržavne ili antidejtonske aktivnosti od pojedinaca koji očito nisu dobro shvatili ozbiljnost ove situacije,” istakao je Schmidt.

Posebno je izdvojio vlasti u entitetu Republika Srpska kao glavne krivce za ovu situaciju.

“Stvari su vrlo jednostavne – ako RS ispuni svoje ustavne obaveze, okonča dugačke i neugodne političke igre te imenuje dobre sudije u Ustavni sud, zaustavi iracionalnu blokadu projekata, neophodni uslovi će biti ispunjeni. Jasno je da je odgovornost na neodgovornom i neprofesionalnom blokirajućem pristupu vođstva RS, što čini štetu ne samo državi BiH nego i građanima RS,” prenio je OHR riječi Christiana Schmidta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija