Prosječna cijena benzina 2,68, a dizela 2,70 KM/l

Federalno ministarstvo trgovine je primilo 200 obavijesti o promjeni cijena i marži na benzinskim pumpama u periodu od 8. do 9. aprila. Većina tih obavijesti ukazuje na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litri, dok su neke od obavijesti označene i kao sniženja cijena, uglavnom zbog bajramskih praznika.

Prema izvještaju Federalnog Ministarstva trgovine, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine, na dan 9. aprila, za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95, iznosi 2,68 KM po litri, dok je cijena za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,70 KM po litri.

U cilju regulacije cijena naftnih derivata, Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog Ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Prema navedenoj Odluci, privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži od 0,06 KM po litri derivata, dok je za gospodarska društva koja obavljaju maloprodaju naftnih derivata propisana maksimalna visina marži od 0,25 KM po litri derivata. Ova Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 3. aprila 2021. godine.

Federalno ministarstvo trgovine također je obavijestilo javnost o unaprijeđenoj mobilnoj aplikaciji FMT FBiH Oil info, koja je dostupna korisnicima od 9. marta. Ova redizajnirana aplikacija omogućuje korisnicima da prate informacije o cijenama naftnih derivata i promjenama u njihovim cijenama na tržištu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79